Register Login
Shop4Parts - UK's largest online superstore for FIAT and Alfa Romeo parts
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 2 Weeks Ago   #1
Join Date: Jul 2021
Posts: 3
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Netherlands 
Fiat Punto TwinAir - Entertainment system no output on one side

Dear all,

I'm a proud owner of a 2014 Fiat Punto TwinAir (0.9). Couple of months ago the speakers (so I thought) of my left front door stopped working. None of music sources (radio/aux/usb) would be played from that side. The rest of the doors (remain) working fine.
I could not locate the issue. So I have asked my local garage to look into it, and replace both my front door speakers regardless, they were making a cracking sound.
However my garage stated that they replaced the speakers and the wiring, but they couldnt fix it. They called with Fiat, and they state the issue is coming from the system itself, that there is no output from the system to the speakers in my left door. Does anyone else have this issue before? Do you think I need to replace the radio system, or can this be resolved?

2 things to note:
- Several weeks ago, suddenly, for like 15 minutes driving on my way home, the speakers in questions started working again. That was until I turned off my ignition. As soon as I turned the ignition back on, the sound was again gone. This was the only moment that they worked.

- I did have once a radio error code, leaving the system inoperable. Which automatically resolved itself after 20 minutes driving. This issue has since then not reoccurred.

Looking forward to your help!

Kind regards,
Max
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Mave is offline Reply With Quote Quote 
Old 2 Weeks Ago   #2
Join Date: Mar 2020
Posts: 162
Thanks: 18
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Fiat Punto TwinAir - Entertainment system no output on one side

Maybe ask the question direct on the relevent car model forum as appears more a bad connection somewhere rather than a software issue.......I have several times when installing TomToms and updating had failed pairing not reading the BlueMe module. Removed the ecu module connector and refitted then everything worked fine so plenty of places for the gremlins to work to give bad connections. .............a regular occurence on a lot of our other cars but they are full of the old Lucar spades.

The 500 has a known issue with the tailgate harness flexing on opening and closing which damages the internal wiring so I assume you have a LHD car so maybe a possible breakdown on this side of the harness


No harm though in doing a software update as 2014 may just have missed out on the latest.

Bye
Likes varesecrazy liked this post
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides


Last edited by Farrah; 2 Weeks Ago at 05:32.
Farrah is offline Reply With Quote Quote 
Old 2 Weeks Ago   #3
Join Date: Mar 2021
Posts: 161
Thanks: 12
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Fiat Punto TwinAir - Entertainment system no output on one side

I'm sure your garage has checked this, but check the connector between the car and the door, my first Alfa's driver's door didn't work when I got it, just uncoupled and recoupled the connector and it worked flawlessly for the next 7 years.
Likes varesecrazy liked this post
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

lunchbeers is offline Reply With Quote Quote 
Old 2 Weeks Ago   #4
Join Date: Apr 2011
Location: Near the M4
Posts: 28,725
Thanks: 1125
Trader Rating: 0
varesecrazy has donated!
United Kingdom 
Quote Originally Posted by Farrah View Post
Maybe ask the question direct on the relevent car model forum as appears more a bad connection somewhere rather than a software issue.......I have several times when installing TomToms and updating had failed pairing not reading the BlueMe module. Removed the ecu module connector and refitted then everything worked fine so plenty of places for the gremlins to work to give bad connections. .............a regular occurence on a lot of our other cars but they are full of the old Lucar spades.

The 500 has a known issue with the tailgate harness flexing on opening and closing which damages the internal wiring so I assume you have a LHD car so maybe a possible breakdown on this side of the harness


No harm though in doing a software update as 2014 may just have missed out on the latest.

Bye

I sent themhere..

From the whisper.quiet 2012 section

Plenty of dodgy door wiring around though


Charlie.. owner of 3gp's and a 2012
Likes Farrah liked this post
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

varesecrazy is offline Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
(T) Fiat Punto TwinAir - Entertainment system no output on one side Mave Punto (2012+) 2 2 Weeks Ago 19:27
(G) Question about entertainment system Willowfae 500X 9 08-04-2017 07:25
stilo entertainment system roy lovelock I.C.E 2 18-07-2010 02:45
custom side exit exhaust system for fiat punto chris@wsmcuk.co.uk Auction Watch 2 20-05-2006 01:28