Register Login
im Axle Specialists
Reply
 
Thread Tools
Old 23-11-2014   #1
Join Date: Oct 2010
Posts: 9
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Limp Mode Can anyone Help!

Hi

I have a 2.0 diesel ulysse, 54 plate with just over 100k on the clock.

Last week it cut out while driving (the engine management light came on at this point) and wouldn't start again so got it towed to a local garage who didn't know what was wrong with it so they got someone to come out with a laptop and check it and apparently it was an electrical problem as some wire was corroded. They fixed that and gave me it back.

Since getting it back the e.m.l is still on (warm or cold).

My lcd screen has dead pixels, but comes and goes I did notice some sort of anti pollution message, but this has only came on the first time i took it for a drive.

Now it is not getting away right when in 2nd gear upwards when putting the accelerator down. The revs are going too high for the speed. Which from looking on here and the internet seems as if its in limp mode.

Its fine performance wise for say the first 10 to 15 minutes after starting it from cold seems to be when it gets warmer.

Does anyone have any ideas, if so these would be greatly appreciated!
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

DASHBOY is offline Reply With Quote Quote 
Old 27-11-2014   #2
Join Date: May 2012
Location: Charlwood, Surrey
Posts: 297
Thanks: 2
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Limp Mode Can anyone Help!

Quite likely the coolant temperature sensor - which if it doesn't read correctly will cause the the injection system to misbehave. Does the "overheating" waring lamp work?
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Brittleware is offline Reply With Quote Quote 
Old 28-11-2014   #3
Join Date: May 2012
Location: Charlwood, Surrey
Posts: 297
Thanks: 2
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Limp Mode Can anyone Help!

I forgot to ask - presumably the nasty orange pollution fault at lower right is lit when limping? Or has someone disabled it?
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Brittleware is offline Reply With Quote Quote 
Old 01-12-2014   #4
Join Date: Oct 2010
Posts: 9
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Limp Mode Can anyone Help!

Thanks for your reply Brittleware I have tried my best to answer your questions below;


"Does the "overheating" waring lamp work?"

Is this the Coolant temperature warning light? If so yes comes on when I turn the ignition on, but goes back off as normal when driving.


"presumably the nasty orange pollution fault at lower right is lit when limping? Or has someone disabled it?"

Is this the EOBD (engine failure control system) light? If so then yes, but this comes on when turning the ignition as normal, but stays on when starting the car even before it seems to go into limp mode.


I have noticed that the anti pollution message doesn't seem to be coming up on the screen anymore!
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides


Last edited by DASHBOY; 01-12-2014 at 20:46. Reason: typo
DASHBOY is offline Reply With Quote Quote 
Old 02-12-2014   #5
Join Date: Oct 2010
Posts: 9
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Limp Mode Can anyone Help!

Sorry the screen came on a while there after starting it and it seems the message is still appearing "Engine Anti Pollution System Fault".
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

DASHBOY is offline Reply With Quote Quote 
Old 02-12-2014   #6
Join Date: May 2012
Location: Charlwood, Surrey
Posts: 297
Thanks: 2
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Limp Mode Can anyone Help!

Causes can be many things. Blocked particulate filter is one. We had the EML problem for ages intermittently, by which I mean often! Driving very gently could stop it happening, but climbing any sort of hill had it light up and go into limp mode. I finally discovered the cause was a split in the pipe between the intercooler and the turbo - split at the point where the pipe is fitted to the plastic duct under the sump. Definitely worth a look .It will only tale a small split to wreck the turbo pressure and therefore mean mis-fueling.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Brittleware is offline Reply With Quote Quote 
Old 04-12-2014   #7
Join Date: Oct 2010
Posts: 9
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Limp Mode Can anyone Help!

No probs thanks again for your reply I thought this could be the case that it could be one of many things. Will try and get someone to have a look at it as I know a mechanic. If i get it solved will update the post here.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

DASHBOY is offline Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Croma Limp mode ( battery?) br johann Newbie Central 2 05-06-2014 07:29
(T) LIMP mODE pLUS multihull Stilo 1 22-10-2013 18:28
(Tu) Help Limp Mode lbhgaz Grande Punto 7 13-03-2012 20:25
Boxer in limp mode slick50 Non-FIAT 1 10-11-2011 19:58
(T) Limp mode again wegi Bravo 8 08-08-2011 08:14