Register Login
FIAT Auto Specialist Team
Reply
 
Thread Tools
Old 17-01-2004   #1
Join Date: Jan 2004
Location: Finland.
Posts: 3
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Punto 55s -97 lambda problem?

Hi you all. Greets from snowy finland!

My wife's car have following problem: While accelerating any gear punto starts to sputter from ca. 3500rpm up. When I change gear example from 3 to 4 it stops from sputtering and runs fine until engine hits to "magical" rounds and sputters again. Engine runs fine when idle and lower rpm's than 3500 (estimated).

What I've done so far. I changed oil and filter when I bought this car (readout was about 84000 km, now 87000 km). Last week I changed ignition coils, spark plugs, air filter and gas filter. Didn't help much so it sounds like lambda problem, right? BUT injection light appears only when I start the engine and doesn't appear when driving car. Could this still be lambda problem. I've already bought new lambda but I don't want to waste another 65 euros for nothing (coils costs that :-/). Hope you can give me some help.

Cheers!
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

ice0018 is offline Reply With Quote Quote 
Old 17-01-2004   #2
Join Date: Feb 2003
Location: Dartford, United Kingdom.
Posts: 635
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Could be the fuel pump or the fuel filter (Mk1 only).


www.puntoforum.co.uk

Evil-Punto AKA Evilution.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Evil-Punto is offline Reply With Quote Quote 
Old 17-01-2004   #3
Join Date: Jan 2004
Location: Finland.
Posts: 3
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Thanks. Fuel filter already replaced. I'll check that fuel pump.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

ice0018 is offline Reply With Quote Quote 
Old 20-01-2004   #4
Join Date: Feb 2003
Location: Longforgan, United Kingdom.
Posts: 67
Thanks: 0
Trader Rating: 0
I had a cinquecento with a broken lambda sensor the ceramic tip was broken off it ran fine and the warning light didn't come on we only found the fault after an emissions test....so it might be faulty but still within 'normal' range as far as engine managment sytem is concerned therfor not indicating fault have you checked the emissions?
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Peetie is offline Reply With Quote Quote 
Old 20-01-2004   #5
Join Date: Feb 2003
Location: Longforgan, United Kingdom.
Posts: 67
Thanks: 0
Trader Rating: 0
I had a cinquecento with a broken lambda sensor the ceramic tip was broken off it ran fine and the warning light didn't come on we only found the fault after an emissions test....so it might be faulty but still within 'normal' range as far as engine managment sytem is concerned therfor not indicating fault have you checked the emissions?
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Peetie is offline Reply With Quote Quote 
Old 20-01-2004   #6
Join Date: Jan 2004
Location: Finland.
Posts: 3
Thanks: 0
Trader Rating: 0
I'm about to take the car to the tester this thursday to find out what's broken. Hope it's lambda or catalysator. Easy to replace and doesn't cost too much :-)
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

ice0018 is offline Reply With Quote Quote 
Old 06-06-2007   #7
Join Date: May 2007
Posts: 8
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Talking Re: Punto 55s -97 lambda problem?

IT IS DEFFINATLEY THE LAMDA SENSOR !!!!!

MINE DID SAME THING. LED CAME ON WHEN STARTING CAR & WENT OFF AGAIN STRAIGHT AWAY. SENSOR IS STILL NO GOOD. I Had All The Usual Problems Of Juddering Starts, Dodgy Tick Over, Holding Back & The Sudden Surge Of Turbo Power.

Traced It Back To The Lambda Sensor, Situated On The Exhaust Manifold, Between The Engine & The Radiator. Mine Is A Gold Coloured Thing, Looks A Bit Like A Spark Plug.

Anyway, To Magically Cure All Your Problems, Simply Locate The Dreaded Thing, Then Trace The Wire Back To The Plug In Socket, & Unplug The Thing !!

You Will Find That Your Car Runs Absolutley Beutifully Without It!

Ive Been So Happy Since, I Thought I Would Share It With The World.
__________________
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

GUPSTER is offline Reply With Quote Quote 
Old 06-06-2007   #8
Join Date: Aug 2004
Location: London
Posts: 468
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Punto 55s -97 lambda problem?

since 2004 I think they have sorted the problem.
__________________
Ex punto mk2 owner 1.2 8v with 94bhp.

Now owns a seicento sporting abarth bog standard and loving it!
Lowtechguy is offline Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
(T) Punto Window Wiper Problem - please help nickfox2000 Punto (Mk1) 3 07-04-2012 18:01
(T) Punto Clutch Problem leon_judge Punto (Mk1) 9 11-12-2011 18:41
(T) Solution to Punto 75 mk1 Engine Problem Tziallas Punto (Mk1) 8 10-09-2010 09:17
(T) Punto 16V ignition leads problem Roger Murdoch Punto (Mk2/2b) 8 21-08-2003 03:26
(T) Punto 75 SX '98 battery & electronic check problem zokipet Punto (Mk1) 3 22-02-2003 04:37