Register Login
FIAT Auto Specialist Team
Reply
 
Thread Tools
Old 24-04-2011   #1
Join Date: Apr 2010
Location: southport
Posts: 301
Thanks: 3
Trader Rating: 0
benjii has donated!
United Kingdom 
Angry coolent problem!!

I noticed that my temp dial wasn't working but the fan was coming on, so thought change the temp sensor, changed it today and still not working and fan not coming on but getting hot the sensor was of a engine i have not a new one but looked newer than the one i took off i am lost what to do now other than by a brand new one and fit that...

any ideas/ help?

Thanks all benjii
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

benjii is offline Reply With Quote Quote 
Old 24-04-2011   #2
Join Date: Nov 2005
Posts: 2,878
Thanks: 236
Trader Rating: 0
panda1408 has donated!
United Kingdom 
Re: coolent problem!!

There are two different senders for the guage and fan. The guage sender is on the back of the block behind the oil filler, so that is the one you need to change.

What car is the spare engine out of? If its not a Panda then the sender probably has different resistance values so it will be no good.
__________________
1988 Panda 4x4 Sisley
1982 Panda 45
panda1408 is offline Reply With Quote Quote 
Old 24-04-2011   #3
Join Date: Apr 2010
Location: southport
Posts: 301
Thanks: 3
Trader Rating: 0
benjii has donated!
United Kingdom 
Re: coolent problem!!

Quote Originally Posted by panda1408 View Post
There are two different senders for the guage and fan. The guage sender is on the back of the block behind the oil filler, so that is the one you need to change.

What car is the spare engine out of? If its not a Panda then the sender probably has different resistance values so it will be no good.
thanks for that so if i change that sender it should work hopfully , what about the fan not working?

and yes the engine was off another panda 4x4, going in my next project ha.

any other ideas anyone
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

benjii is offline Reply With Quote Quote 
Old 24-04-2011   #4
Join Date: Nov 2005
Posts: 2,878
Thanks: 236
Trader Rating: 0
panda1408 has donated!
United Kingdom 
Re: coolent problem!!

Im presuming you changed the fan switch then? Put the old one back in and then the fan should work.
__________________
1988 Panda 4x4 Sisley
1982 Panda 45
panda1408 is offline Reply With Quote Quote 
Old 24-04-2011   #5
Join Date: Apr 2010
Location: southport
Posts: 301
Thanks: 3
Trader Rating: 0
benjii has donated!
United Kingdom 
Re: coolent problem!!

Quote Originally Posted by panda1408 View Post
Im presuming you changed the fan switch then? Put the old one back in and then the fan should work.
nope all i have changed is thermostat because the dial wasn't working on the dash but now dial is still not working and fan doesn't kick in
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

benjii is offline Reply With Quote Quote 
Old 24-04-2011   #6
Join Date: Nov 2005
Posts: 2,878
Thanks: 236
Trader Rating: 0
panda1408 has donated!
United Kingdom 
Re: coolent problem!!

Oh, is it all bled and filled up properly, the coolant level might not be high enough to reach the switch therefore it wont work. Is the heater working?
__________________
1988 Panda 4x4 Sisley
1982 Panda 45
panda1408 is offline Reply With Quote Quote 
Old 24-04-2011   #7
Join Date: Sep 2009
Location: Sremska Mitrovica-Serbia
Posts: 333
Thanks: 35
Trader Rating: 0
Serbia 
Re: coolent problem!!

Check the wires,perhaps there is a break in the wire lines
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

rele is offline Reply With Quote Quote 
Old 24-04-2011   #8
Join Date: Apr 2010
Location: southport
Posts: 301
Thanks: 3
Trader Rating: 0
benjii has donated!
United Kingdom 
Re: coolent problem!!

Quote Originally Posted by panda1408 View Post
Oh, is it all bled and filled up properly, the coolant level might not be high enough to reach the switch therefore it wont work. Is the heater working?
yes the heater is working fine nice and hot and yes its filled up to the right level and the 4x4 is self bleading am sure... plus i have squeesed the pipes to try and get any air out if any
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

benjii is offline Reply With Quote Quote 
Old 24-04-2011   #9
Join Date: Apr 2010
Location: southport
Posts: 301
Thanks: 3
Trader Rating: 0
benjii has donated!
United Kingdom 
Re: coolent problem!!

Quote Originally Posted by rele View Post
Check the wires,perhaps there is a break in the wire lines
i checked the connections on the fan rele but dident back track them
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

benjii is offline Reply With Quote Quote 
Old 24-04-2011   #10
Join Date: Nov 2005
Posts: 2,878
Thanks: 236
Trader Rating: 0
panda1408 has donated!
United Kingdom 
Re: coolent problem!!

Seems odd, have you tried shorting the connectors on the plug to see if the fan comes on? Actually where exactly is the fan switch on a 4x4??
__________________
1988 Panda 4x4 Sisley
1982 Panda 45
panda1408 is offline Reply With Quote Quote 
Old 24-04-2011   #11
Join Date: Sep 2009
Location: Sremska Mitrovica-Serbia
Posts: 333
Thanks: 35
Trader Rating: 0
Serbia 
Re: coolent problem!!

Have you try to connect fan directly to see if it is faultless.


P.S panda 1408 you are faster then me.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides


Last edited by rele; 24-04-2011 at 20:15.
rele is offline Reply With Quote Quote 
Old 24-04-2011   #12
Join Date: Apr 2010
Location: southport
Posts: 301
Thanks: 3
Trader Rating: 0
benjii has donated!
United Kingdom 
Re: coolent problem!!

Quote Originally Posted by panda1408 View Post
Seems odd, have you tried shorting the connectors on the plug to see if the fan comes on? Actually where exactly is the fan switch on a 4x4??
Nope i havent tried that, electrics is my downfall and the fan switch is next to the fan really on the side of the radiator
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

benjii is offline Reply With Quote Quote 
Old 24-04-2011   #13
Join Date: Apr 2010
Location: southport
Posts: 301
Thanks: 3
Trader Rating: 0
benjii has donated!
United Kingdom 
Re: coolent problem!!

Quote Originally Posted by rele View Post
Have you try to connect fan directly to see if it is faultless.


P.S panda 1408 you are faster then me.
nope i havent done that, its just weird that the fan and dial on dash wont work
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

benjii is offline Reply With Quote Quote 
Old 24-04-2011   #14
Join Date: Sep 2009
Location: Sremska Mitrovica-Serbia
Posts: 333
Thanks: 35
Trader Rating: 0
Serbia 
Re: coolent problem!!

Then try to change temperature relay-fan switch.
Before your job dash dial was good?
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

rele is offline Reply With Quote Quote 
Old 24-04-2011   #15
Join Date: Apr 2010
Location: southport
Posts: 301
Thanks: 3
Trader Rating: 0
benjii has donated!
United Kingdom 
Re: coolent problem!!

Quote Originally Posted by rele View Post
Then try to change temperature relay-fan switch.
Before your job dash dial was good?
Nope the dash dial wasn't working then so my first thought was the temp switch underneath the dizzy cap but still not working
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

benjii is offline Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
(T) Coolent Bleeding? Grim_Evil Grande Punto 5 09-03-2013 17:25
(T) coolent problem Grim_Evil Grande Punto 8 01-12-2010 21:14
(G) What coolent do you use? MadMan0 Punto (Mk1) 3 07-06-2010 16:47
(G) Coolent loss FRESTER Multipla 0 30-12-2009 12:25
(T) Coolent Silver_Sei Cinquecento / Seicento 2 14-09-2003 04:32