Register Login
Save up to 15% with Adrian Flux insurance!
Reply
 
Thread Tools
Old 21-02-2008   #1
Join Date: Jun 2006
Posts: 99
Thanks: 1
Trader Rating: 0
New Croma - acceleration problem

My Croma (year and a half old) has been in the garage for a week now. When I accelerated, the car would only move very slowly and after about 8 - 10 seconds it would hit the correct speed. To get out of my road, you go up a hill. Last week it wouldn't get up the hill! After trying a few times it eventually made it.

The Fiat garage said it was the engine control unit and ordered that part. Today, they said it's not this part and cancelled the order. It's something else and they've ordered that part now. Sorry - I can't remember what this part is.

Anyone else had this? The problem I have is that they don't know how long this part will take to arrive.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

swebb is offline Reply With Quote Quote 
Old 21-02-2008   #2
Forum Moderator
 
T14086's Avatar
Join Date: Sep 2004
Location: Preston
Posts: 29,985
Thanks: 1063
Trader Rating: 0
T14086 has donated!
United Kingdom 
Re: New Croma - acceleration problem

what engine you got?
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

T14086 is offline Reply With Quote Quote 
Old 23-02-2008   #3
Join Date: Jun 2006
Posts: 99
Thanks: 1
Trader Rating: 0
Re: New Croma - acceleration problem

It's 1.9 JTD 150 bhp.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

swebb is offline Reply With Quote Quote 
Old 23-02-2008   #4
Forum Moderator
 
T14086's Avatar
Join Date: Sep 2004
Location: Preston
Posts: 29,985
Thanks: 1063
Trader Rating: 0
T14086 has donated!
United Kingdom 
Re: New Croma - acceleration problem

was it a EGR valve,swirl actuator or airflow meter they ordered?
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

T14086 is offline Reply With Quote Quote 
Old 28-02-2008   #5
Join Date: Jun 2006
Posts: 99
Thanks: 1
Trader Rating: 0
Re: New Croma - acceleration problem

I'm not sure... whatever it was, it didn't work (part fitted today). They are now talking to Fiat to see what else they can find out. At the moment, they are at a loss.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

swebb is offline Reply With Quote Quote 
Old 17-06-2008   #6
The orginal 'Old Grumpy'
 
Radlet6's Avatar
Join Date: Jun 2008
Location: North East
Posts: 782
Thanks: 23
Trader Rating: 0
Radlet6 has donated!
United Kingdom 
Re: New Croma - acceleration problem

Quote Originally Posted by swebb View Post
My Croma (year and a half old) has been in the garage for a week now. When I accelerated, the car would only move very slowly and after about 8 - 10 seconds it would hit the correct speed. To get out of my road, you go up a hill. Last week it wouldn't get up the hill! After trying a few times it eventually made it.

The Fiat garage said it was the engine control unit and ordered that part. Today, they said it's not this part and cancelled the order. It's something else and they've ordered that part now. Sorry - I can't remember what this part is.

Anyone else had this? The problem I have is that they don't know how long this part will take to arrive.

Hi Swebb

Can you tell me did they mange to fix this problem? Mine does the same, but not as badly. I also have the problem where every so often I get a message on start up saying that the ESP is unavailable with a yellow triangle warning light. Everything goes back to normal after a few hundred yards, except the reluctance to pull away. I notice that you are also concerned about the fuel consumption on your car, as am I on mine.

They have replaced the control unit on mine laready, to no avail.
__________________

AS part of the Government's new austerity measures, the light at the end of the tunnel has been turned off indefinitely.
Radlet6 is offline Reply With Quote Quote 
Old 18-06-2008   #7
Join Date: Jun 2008
Posts: 48
Thanks: 3
Trader Rating: 0
Livefast123 has donated!
United Kingdom 
Re: New Croma - acceleration problem

Hi Guys

MY JTD 130 wouldn't do over 60 and couldn't even overtake trucks on a motorway hill!!!

What kind of milages have your cars done and what type of driving do they do ie motorway, oap etc

In my experience the causes of no power in JTD engines are as followed
1.MAF (air flow) sensor faulty - to test disconnect the plug to sensor, this puts ECU into default mode and you should see an improvement.
2.EGR valve blocked/Jammed - No power low down - Easy 5 minute job to remove and clean in some carb cleaner. Also check EGR/Inlet vent pipe for carbon build up.
3.Fly by wire throttle has a bad connection on the multiplug - the plug is on top of the throttle.
4.Fuel filter/Air filter badly blocked
5.Turbo/Intercooler hoses split (usually underneath)
6.ECU failure.........very very very rare. Caused by EGR being faulty for long period of time that messes up the MAS sensor then the ECU.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Livefast123 is offline Reply With Quote Quote 
Old 26-02-2009   #8
Join Date: Jan 2009
Location: Robinhoodshire
Posts: 82
Thanks: 2
Trader Rating: 0
nallen132 has donated!
United Kingdom 
Re: New Croma - acceleration problem

A week into ownership and my car is exhibiting this feature quit scary, when you press the accelerator the car just moves very slowly revs increase very slowly no warning lights on the dash, then suddenly the car works normally.

first did it yesterday from a roundabout, then again on the way home from work just pulling out of the car park, seems to be when the car is cold..

ever get a fix for this?
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides


Last edited by nallen132; 26-02-2009 at 19:02.
nallen132 is offline Reply With Quote Quote 
Old 26-02-2009   #9
zombie nation
 
Hellcat's Avatar
Join Date: Jul 2005
Location: on the A684
Posts: 18,410
Thanks: 237
Blog Entries: 11
Trader Rating: 3
Hellcat has donated!
United Kingdom 
Re: New Croma - acceleration problem

Guess who's did the very same thing this morning?
__________________
Drives: Fiat Multipla Eleganza , Owns: Alfa Romeo 159 2.4JTDm
Hellcat is offline Reply With Quote Quote 
Old 26-02-2009   #10
Join Date: Jan 2009
Location: Robinhoodshire
Posts: 82
Thanks: 2
Trader Rating: 0
nallen132 has donated!
United Kingdom 
Re: New Croma - acceleration problem

nice to know its happening elsewhere (not), looks as if it could be a common fault, mines only done 34k and is just three years old..
will try these from above:

2.EGR valve blocked/Jammed - No power low down - Easy 5 minute job to remove and clean in some carb cleaner. Also check EGR/Inlet vent pipe for carbon build up.
3.Fly by wire throttle has a bad connection on the multiplug - the plug is on top of the throttle.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

nallen132 is offline Reply With Quote Quote 
Old 26-02-2009   #11
The orginal 'Old Grumpy'
 
Radlet6's Avatar
Join Date: Jun 2008
Location: North East
Posts: 782
Thanks: 23
Trader Rating: 0
Radlet6 has donated!
United Kingdom 
Re: New Croma - acceleration problem

Mine is now sorted (see post of 17.06.08 above) - but was related to a host of other problems (ESP warning light, engine management light, air bag light, auto transmission light - complete malfunction of all systems stranding my partner)
__________________

AS part of the Government's new austerity measures, the light at the end of the tunnel has been turned off indefinitely.
Radlet6 is offline Reply With Quote Quote 
Old 27-02-2009   #12
Join Date: Jan 2009
Location: Robinhoodshire
Posts: 82
Thanks: 2
Trader Rating: 0
nallen132 has donated!
United Kingdom 
Re: New Croma - acceleration problem

I may arrange for mine to go into a dealership\specialist to have the computer codes read.. see what comes out they may even know about the issue.

Also the Humming sound, that I think is a feature seems to be getting worse, or I am becoming more aware of it. may get that checked as well.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides


Last edited by nallen132; 27-02-2009 at 10:42.
nallen132 is offline Reply With Quote Quote 
Old 27-02-2009   #13
Join Date: Jan 2009
Location: Robinhoodshire
Posts: 82
Thanks: 2
Trader Rating: 0
nallen132 has donated!
United Kingdom 
Re: New Croma - acceleration problem

been doing a bit research on here and other www places looks as if the EGR valve maybe the cause as it can stick marginally open, FIAT have now redesigned the EGR valve to prevent this happening. Although it is not subject to a recall..

anyone else come across this...
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

nallen132 is offline Reply With Quote Quote 
Old 01-03-2009   #14
Join Date: Jan 2009
Location: Robinhoodshire
Posts: 82
Thanks: 2
Trader Rating: 0
nallen132 has donated!
United Kingdom 
Re: New Croma - acceleration problem

Just a quick update the lack of acceleration has not reoccurred, fingers crossed...
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

nallen132 is offline Reply With Quote Quote 
Old 02-03-2009   #15
Curse of the were-rabbit
 
Bunny's Avatar
Join Date: Aug 2005
Location: Hartlepool
Posts: 1,019
Thanks: 1
Trader Rating: 0
Bunny has donated!
United Kingdom 
Re: New Croma - acceleration problem

Mine does it about once a week or so. I thought it would happen everyday, but no, just when i think the problem has corrected itself, it happens again
__________________
Mine: Croma 150 Mjet. His: Marea weekend
Bunny is offline Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
(G) Can Anybody Punto be THIS BAD!!! Fire.... justindublin Punto (Mk2/2b) 8 02-02-2007 21:18
(G) Punto MK1 Sporting Injection problem binarypunto Punto (Mk1) 2 29-11-2006 20:36
(T) Punto (second version) Dualdrive problem andre79ge Punto (Mk2/2b) 2 10-02-2005 22:43
(G) Mid-throttle injection problem in Lancia Y10 FatNote Panda (Classic) 26 30-07-2004 18:58
(T) 98 Punto 60sx acceleration problem barachello2000 Punto (Mk1) 9 30-07-2004 13:30