Register Login
FIAT Auto Specialist Team
Reply
 
Thread Tools
Old 23-12-2018   #1
Join Date: Nov 2015
Posts: 23
Thanks: 0
Trader Rating: 0
France 
Cruise control issue, have searched forum

Hi all, I have an issue with the cruise control on my Croma (2005 1.9 8v). I've searched on the forum but I can't find anything similar, and I'm about out of ideas.

When you turn it on the message "Cruise control on" appears on the dash, however it won't accept any speed input.

The brake and clutch switches are behaving correctly.

When you select a target speed, no target speed appears on the computer when using multiECUscan.

When cruise control is off, the ECU knows which gear is selected. However 60% of the time that cruise control is activated, the ECU doesn't know what gear the car is in. It seems to come and go randomly.

The ECU is listing a "Generic Error" for the cruise control, however there is no indication of what this is or how to find out more.

I had my gearbox replaced with a recon one recently, and it was after that that I noticed the issue. I can't see any obvious unplugged wires or sensors on the gearbox. The gearbox type is listed as "Not learned". I don't know if this is normal or not, and I can't find any way to program it in.




That is a screenshot of multiECUscan, when the car was in 5th gear cruising at 80km/h. I was requesting the cruise control to hold speed but no input is being accepted.

Any help or advice that anyone can give would be greatly appreciated!

Thank you
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

aurumdeus is offline Reply With Quote Quote 
Old 23-12-2018   #2
Moderator
 
g8rpi's Avatar
Join Date: Nov 2013
Location: Cambridge
Posts: 3,891
Thanks: 390
Trader Rating: 0
g8rpi has donated!
United Kingdom 
Re: Cruise control issue, have searched forum

Hi,
This is almost certainly related to the gearbox change. If you paid a garage to do the work they should really sort it out. Your MES screenshot does not appear in the post.
I think the first things to try if doing it yourself is to run CAN Configuration / Proxi-Alignment with MES. If that shows no issues or does not fix it, connect to the engine ECU and do a "Reset Learnt Parameters" then go for a drive using all gears in sequence at reasonable speeds but NOT using the Cruise Control. Shut down then resart and try the cruise control.
My rationale behind this is the ECU determines the gear in use from the difference between the engine speed and gerbox output (wheel) speed. This may be learnt to accomodate differnt gearbox ratios and the new gearbox may be slightly different to the old one.

Also check the ESP and ABS for faults as these will stop the cruise wourking and they may have dissturbed the hub sensors when taking the geearbox out.
If you are still having issues I'll look at settings on my 1.9 16V.


Robert G8RPI
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

g8rpi is offline Reply With Quote Quote 
Old 24-12-2018   #3
Join Date: Nov 2015
Posts: 23
Thanks: 0
Trader Rating: 0
France 
Re: Cruise control issue, have searched forum

Hi,

Thanks for that info, that's a big help. Unfortunately the garage that did the work is hundreds of miles away, as I've moved house since it was done. Taking it all the way back there would most likely be more grief than sorting it myself, and given that they most likely caused the issue in the first place I'm not sure they would be able to sort it out.

I don't know what happened with the screenshot, I'll try adding it in here again.



If that doesn't work here is a direct link to it.

https://i.imgur.com/0xBEdxw.jpg

I know where the option is to reset learnt parameters, but I can't find the CAN configuration option you mentioned. Where is it? Still under ECU?

I did a scan of the ABS for faults recently and nothing came up, but I will get a direct readout of all wheel speed sensors to compare values and make sure they are all reading correctly.

Thank you for the information Robert
Likes varesecrazy liked this post
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

aurumdeus is offline Reply With Quote Quote 
Old 24-12-2018   #4
Moderator
 
g8rpi's Avatar
Join Date: Nov 2013
Location: Cambridge
Posts: 3,891
Thanks: 390
Trader Rating: 0
g8rpi has donated!
United Kingdom 
Re: Cruise control issue, have searched forum

Hi @aurumdeus,
The CAN configuration is in the Body "system" under MES. Screen shot came out OK this time.

Robert.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides


Last edited by g8rpi; 24-12-2018 at 15:14.
g8rpi is offline Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
(G) Cruise control issue bigS Grande Punto 10 06-06-2015 14:26
(T) cruise control issue rafsteve Bravo 2 08-03-2014 22:13
(T) Cruise Control Issue Mark075 Bravo 10 05-01-2014 22:58
(T) Retrofit Cruise control in my stilo WITH cruise control light Daveystrings Stilo 30 25-09-2013 22:05
(T) help! - illogical noise - already searched the forum... joe2 Panda (Classic) 13 02-04-2010 17:45