Register Login
Mr FIAT - Your #1 source for vintage car parts
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 30-10-2003   #1
Join Date: Oct 2003
Location: Liverpool, United Kingdom.
Posts: 17
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Electrical problems with my Tipo 1.7D (1993/4 'L')

Hi there, thanks for reading.
I'm new to this forum and straight away I'm asking for help!:I

I've got a 1993/4 'L' Fiat Tipo 1.7D (last of the Mk1's), it's a great little workhorse, dead reliable (touch wood!) and has given me 10 months of trouble free motoring.

Unfortunately, now that winter is almost here, it's developed a couple of electrical gremlins:

1. The blower motor has stopped working (fun on these frosty mornings!), it was an intermittant fault at first but now it's gone for good. The motor works if you put a direct feed to it, the resistor pack looks/buzzes out okay, and the switch seems to 'switch' okay. Is there a relay involved in the circuit? (Haynes shows one for the petrol models, but has no info on the diesels!)

2. The rear wiper doesn't work. I can't say if it ever worked as I've never had call to use it, could this be linked to the heater problem as the petrol models use the same relay for both? (Again, according to Haynes)

3. Does anyone know what the middle relay position is for on the secondary relay panel? (inside the dash, above the glovebox) I was wondering if this might be the cause of problem 2 as there's wires/pins connected but no relay. I can't be related to 1 as the blower worked properly until about a month ago, and I've not removed the relay.

Thanks in advance for any help or advice, Danny
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

danny_bellis is offline Reply With Quote Quote 
Old 10-11-2003   #2
Join Date: Nov 2003
Location: Gravesend, United Kingdom.
Posts: 13
Thanks: 0
Trader Rating: 0
hi i had the same problem with the window wiper my squirter works but no wiper action i just replaced the motor and now it works fine if you go to a scrap yard i got mine for a fiver.....good luck!!!!!!!!!!
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

adstipo is offline Reply With Quote Quote 
Old 01-06-2004   #3
Join Date: Oct 2003
Location: Liverpool, United Kingdom.
Posts: 17
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Quote Quote:
Originally posted by danny_bellis
1. The blower motor has stopped working (fun on these frosty mornings!), it was and intermittant fault at first but now it's gone for good. The motor works if you put a direct feed to it, the resistor pack looks/buzzes out okay, and the switch seems to 'switch' okay. Is there a relay involved in the circuit? (Haynes shows one for the petrol models, but has no info on the diesels!)

2. The rear wiper doesn't work. I can't say if it ever worked as I've never had call to use it, could this be linked to the heater problem as the petrol models use the same relay for both? (Again, according to Haynes)
Update:
1. Traced it to a dodgy connection inside the fusebox, not fixed it properly yet but a sharp tap on/squeeze of the fusebox sets it going again.

2. Found chafed wires where they go from the hatch to the body of the car and guessed I'd found the cause of this [Also, realised the rear demister wasn't working. Doh!] repaired this and got the demister back but still no rear wiper! Going to try again soon, but I've taken to ignoring it - don't need it really.

Got some new ones as well!

3. Annoying ticking noise from the indicators when they're not in use. Tried a new relay but no change. Then stripped out the switch and found it'd melted! Just got to track down a Tipo in the scrappy now.

4. Front wipers stopped working on the M6 Toll in heavy rain! Was right by the services so pulled off quick and called out the RAC. After much checking and testing it was traced to a dry joint on the PCB an the back of the wiper motor. Might check the rear motor for something similar.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

danny_bellis is offline Reply With Quote Quote 
Old 24-06-2004   #4
Join Date: Oct 2003
Location: Liverpool, United Kingdom.
Posts: 17
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Quote Quote:
Originally posted by adstipo
hi i had the same problem with the window wiper my squirter works but no wiper action i just replaced the motor and now it works fine if you go to a scrap yard i got mine for a fiver.....good luck!!!!!!!!!!
Thanks for the advice, finally checked the motor and it's seized!
Just need to find a Tipo in the local scappies then I can sort out both problem (2) and problem (3).
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

danny_bellis is offline Reply With Quote Quote 
Old 04-07-2004   #5
Join Date: Jul 2004
Location: Leicester, United Kingdom.
Posts: 1
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Hi Danny. I have all of the parts you need and more, contact me if you still need them.
Jim
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

popeye is offline Reply With Quote Quote 
Old 18-07-2004   #6
Join Date: Oct 2003
Location: Liverpool, United Kingdom.
Posts: 17
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Quote Quote:
Originally posted by popeye
Hi Danny. I have all of the parts you need and more, contact me if you still need them.
Jim
Thanks Jim, I'll bear that in mind. I've agreed to pick up some bits from a guy in Manchester, but if that falls through I'll get in touch

I've replaced the fuse box with a brand new, genuine Fiat-Lancia part now and the blower is working like a dream, the electrics seem to be generally better; the clicking is less frequent and the dash lights seem brighter.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

danny_bellis is offline Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
(T) Tipo 1.4 DGT electrical failure adamgentilli Tipo (Classic) 6 20-08-2005 10:15
(G) Electrical problems Splash9 Tipo (Classic) 4 16-03-2004 18:38
(G) tipo fuse problems mjgoddo Tipo (Classic) 2 03-01-2004 18:55
(T) Electrical map for Tipo? 84jr0 Tipo (Classic) 4 26-10-2003 02:09
(T) Electrical problems in rebuilding my 1.9 TD josh Tipo (Classic) 0 03-02-2003 14:41