Technical Hellcat's problems

Currently reading:
Technical Hellcat's problems

Hellcat

zombie nation
Joined
Jul 8, 2005
Messages
28,517
Location
on the A684
Ok so my mental health can be discussed in the LL so this thread is for my Marea only! Its got a few things that don't seem to be terminal but I want to fix them if possible.

1. On starting the engine heating light sometimes flashes after the engine has started. Problem with post-heating circuit?

2. The odomoter display is black, with lighter numbers (sure its supposed to be the other way around). From the manual I've read that its supposed to display milage, unless the outside temp is below x degrees then it shows the temp. If you press the thermometer button it should display temp for 10 secs. Mine tends to always show the temp even upto 7 degrees, and if its showing the odo, pressing the temp button will bring up the temp permanently

3. Rear wiper doesn't work. The washer on the back works though.

Well thats about it for now. I'm so glad I don't have that problem where the airbag light doesn't come on... ;)
 
Last edited:

werdna

Fiat 500 Devotee
Joined
Mar 19, 2005
Messages
1,349
Location
Under The Hill
Greetings, the milometer displays miles unless the temp drops below freezing when it will flash up to make you aware. you can also check temp by pressing button to display for a short time then it goes back to mileage.its the same as pressing the clock symbol when you have the radio on...:) :) :)
 
OP
OP
Hellcat

Hellcat

zombie nation
Joined
Jul 8, 2005
Messages
28,517
Location
on the A684
Mine doesn't like showing the milage though. If I press the temp button it shows the temp from then on...

Problem is I can't read the display as its so dark. Not sure if someone has fiddled with the screen material, or if its got a light out.
 

Fast Finger

New member
Joined
Jun 2, 2005
Messages
1,058
Location
Hartlepool
The lighting prob sounds the same as one i had on a Rover.
Check the light, normally just a little bulb or similar and the connections to it.
You never know.
 
OP
OP
Hellcat

Hellcat

zombie nation
Joined
Jul 8, 2005
Messages
28,517
Location
on the A684
You ever taken a calculator apart? There is a thin screen directly over the LCD display. Flip this over and you get the same effect of turning the numbers light and the display dark. I will try looking for a light though.
 

AppleSei

RIP L181 VBB
Joined
Feb 20, 2005
Messages
16,628
Location
West Yorks
Last edited:

AppleSei

RIP L181 VBB
Joined
Feb 20, 2005
Messages
16,628
Location
West Yorks
Ive edited the last post to include a marea on ebay with the same odometer setup (y) so there is nothing wrong on that front
 
OP
OP
Hellcat

Hellcat

zombie nation
Joined
Jul 8, 2005
Messages
28,517
Location
on the A684
Cheers Apple. Mine's exactly like that. Might have to see if there is a Marea Haynes manual. Maybe just give it to fiat to save me the hassle.

P.S. poor marea. Looks like he's tried to drive under the back of a truck!
 

AppleSei

RIP L181 VBB
Joined
Feb 20, 2005
Messages
16,628
Location
West Yorks
The later mareas had the same clock setup as what is in Bunnys JTD if you are interested hellcat :)
 
OP
OP
Hellcat

Hellcat

zombie nation
Joined
Jul 8, 2005
Messages
28,517
Location
on the A684
Ahem... do do do... dum de dum... *whoooosh*


As you can tell I'm still new to new Fiats. I've gone from a car that ended production 11 years ago, to one that ended 4 years ago. There was quite a change between them dates!
 
OP
OP
Hellcat

Hellcat

zombie nation
Joined
Jul 8, 2005
Messages
28,517
Location
on the A684
Anyone got a bravo/a manual? It mention anything about changing the lights on the dash board?
 

HP

I was only doing 80...
Joined
Mar 22, 2002
Messages
13,429
Location
North East
Rob,

The display on mine is black with illuminated green numbers. When I bought it, the display was black with light grey numbers you couldn't see at night - the bulb had blown.

The dial surround needs to come off, then the instrument pack comes out easy enough.
 

Ian Cleasby

New member
Joined
Dec 6, 2004
Messages
22
Location
Isle of Man
The rear wiper could be siezed - mine's done it twice, after summer when it's not been used much (?!?) - it has quite a long spindle which can corrode in it's housing. Doesn't blow blow fuse, just doesn't wipe. Easy enough to remove & free off, but worth checking fuse & electrical connection first.

Ian
 
OP
OP
Hellcat

Hellcat

zombie nation
Joined
Jul 8, 2005
Messages
28,517
Location
on the A684
I'll have a go pete when i don't need the car for work!

Can't understand why it keeps showing the temp though.
 

HP

I was only doing 80...
Joined
Mar 22, 2002
Messages
13,429
Location
North East
According to my handbook, the temp should automatically display if it's under 3'c. Pressin the temp buton on the centre console should display the trmp for around 10 seconds then go back to miles.

It does also say if you press the trip reset button once while it's displaying temp, it should revert the display to miles.
 
OP
OP
Hellcat

Hellcat

zombie nation
Joined
Jul 8, 2005
Messages
28,517
Location
on the A684
fixitagaintomorrow said:
Rob,

The display on mine is black with illuminated green numbers. When I bought it, the display was black with light grey numbers you couldn't see at night - the bulb had blown.

The dial surround needs to come off, then the instrument pack comes out easy enough.

How did you go about doing this? Just dived in with screwdrivers poised or you have a manual of some kind? Remember off the top of your head the bulb type?
 
OP
OP
Hellcat

Hellcat

zombie nation
Joined
Jul 8, 2005
Messages
28,517
Location
on the A684
Just an update to say problems 1 and 2 are sorted. Temp display has sorted itself out.. Could have been a stuck switch, and I've replaced the bulb behind the dash so the numbers show up properly now. :D

Will tackle the rear wiper when I get the time to take the tailgate apart.
 
Top