General Fiat Grand Punto 2009 cutting out when hitting temp

Currently reading:
General Fiat Grand Punto 2009 cutting out when hitting temp

John Macfadyen

New member
Joined
Aug 24, 2022
Messages
4
Location
Perth
I have a 2009 Grand Punto and have an issue with the car shutting down when operating temp hits 90 degree. We have changed the timing belt and water pump on this car and snap on diagnostics can’t seem to point us in any direction. We changed the throttle body, coil pack and put an after market coolant temp probe on but the vehicle starts and Idles up to temp and as soon as it hits 90 the revs drop and engine stops. When we disconnect the temp probe the car runs all day but the fan also comes on. Plug the temp gauge back in and the engine stops. No fault codes but it appears to be temp related and getting a little bit exasperated. Could it be the after market temp probe? Is it ECU But no fault codes, any help or direction would be appreciated
 

bugsymike

Well-known member
Joined
Jul 2, 2022
Messages
931
Location
Torbay
I have a 2009 Grand Punto and have an issue with the car shutting down when operating temp hits 90 degree. We have changed the timing belt and water pump on this car and snap on diagnostics can’t seem to point us in any direction. We changed the throttle body, coil pack and put an after market coolant temp probe on but the vehicle starts and Idles up to temp and as soon as it hits 90 the revs drop and engine stops. When we disconnect the temp probe the car runs all day but the fan also comes on. Plug the temp gauge back in and the engine stops. No fault codes but it appears to be temp related and getting a little bit exasperated. Could it be the after market temp probe? Is it ECU But no fault codes, any help or direction would be appreciated
Lots of people have crank position sensor, temp. related issues, but strange no error code.
Could there be a short between temp wire and another near ECU?
Do you know if it is power to the coil packs or the fuel injection side that drops out first?
 
OP
OP
J

John Macfadyen

New member
Joined
Aug 24, 2022
Messages
4
Location
Perth
With another temp sensor fitted and MAP sensor with a big clean out to the air lines it now runs on idle for 15 minutes then shutting down. Removed the crank sensor and will replace it but bolt from sensor is sheered off in casing.
 
Top