Register Login
FIAT Auto Specialist Team
Reply
 
Thread Tools
Old 20-10-2018   #1
Probably broken down
 
A Hitman's Avatar
Join Date: Jan 2011
Location: Auckland
Posts: 21
Thanks: 0
Trader Rating: 0
A Hitman has donated!
New Zealand 
Unhappy Stilo Abarth Selespeed failure

Hi All, the Selespeed in my Stilo has started playing up, it decided to drop into neutral at midnight and leave me stranded at the lights...

- It was mostly driving fine before the fault, it did drop into 1st while I was slowing down 15min earlier (not sure if I somehow caused that)
- No error when it failed (it did briefly flash a gearbox failure fault about 700m up the road when going over a bump)
- Was unable to select any gears, no noise from gearbox.

I got it back to my place and checked over it:
- Gear Stick is working, ECU can see what gear is requested
- Hydraulic pressure is fine, sitting between 40 and 50psi.
- Selespeed fluid is below the fill line by about 5mm (photo attached)
- Error P1741 - Engagement sensor - was stored on the selespeed ECU
- Clearing this error while the car was running made the gearbox make a clunk noise, it then managed to get 5th gear and stall the car..
- Seems to be able to get between R and 5th, but stalls the car when running

Does anyone have any ideas before I take it to my mechanic?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_20181019_0011144.jpg
Views:	19
Size:	611.0 KB
ID:	194896   Click image for larger version

Name:	IMG_20181019_1949507.jpg
Views:	19
Size:	1.37 MB
ID:	194897  

__________________
2x Fiat Stilo Abarth Selespeed
A Hitman is offline Reply With Quote Quote 
Old 20-10-2018   #2
Join Date: Mar 2012
Location: Oamaru
Posts: 547
Thanks: 39
Trader Rating: 0
Maigretnz has donated!
New Zealand 
Re: Stilo Abarth Selespeed failure

You have MES? Check that it is not brief spikes in pressure that are tripping it out. That would suggest accumulator which is the most common fault.

There is also a diagnostic routine in MES that runs it through the gears.
Likes A Hitman liked this post
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides


Last edited by Maigretnz; 20-10-2018 at 07:51.
Maigretnz is offline Reply With Quote Quote 
Old 21-10-2018   #3
Join Date: Mar 2012
Location: Oamaru
Posts: 547
Thanks: 39
Trader Rating: 0
Maigretnz has donated!
New Zealand 
Re: Stilo Abarth Selespeed failure

With engine not running can you run through all the gears in Manual mode?
Likes A Hitman liked this post
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Maigretnz is offline Reply With Quote Quote 
Old 22-10-2018   #4
Probably broken down
 
A Hitman's Avatar
Join Date: Jan 2011
Location: Auckland
Posts: 21
Thanks: 0
Trader Rating: 0
A Hitman has donated!
New Zealand 
Re: Stilo Abarth Selespeed failure

Didn't notice any pressure spikes, I will have to watch more closely when I next test it.
With the engine off it only appears to get into 5th and R (and it is hard to get it to do this even)
__________________
2x Fiat Stilo Abarth Selespeed
A Hitman is offline Reply With Quote Quote 
Old 25-10-2018   #5
Probably broken down
 
A Hitman's Avatar
Join Date: Jan 2011
Location: Auckland
Posts: 21
Thanks: 0
Trader Rating: 0
A Hitman has donated!
New Zealand 
Re: Stilo Abarth Selespeed failure

Did some more tests, it managed to get into all gears today for some reason..

It still takes off normally but when changing gears it sometimes "clunks" and when slowing down it sometimes "clunks" and stalls.
Selespeed oil level was correct after a short drive so that does not appear to be the problem.
Pressure was getting up to 50 bar and falling no lower than 40 bar when moving through the gears.
It passed the gearbox "production / service final calibration", it went through all gears without issue.

No errors are being logged either (typical)...

Video of issue:
https://photos.app.goo.gl/9CujS6RbUSwsnNZz7
__________________
2x Fiat Stilo Abarth Selespeed

Last edited by A Hitman; 25-10-2018 at 07:19. Reason: Add video
A Hitman is offline Reply With Quote Quote 
Old 09-11-2018   #6
Join Date: Sep 2016
Posts: 19
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Albania 
Re: Stilo Abarth Selespeed failure

Hi Hitman, hope your problem is solved, Iím gonna give you som ideas what to chechk, Iím havin a lot of troubles with my stilo also for a long time and all of my problems are relating to selespeed gearbox, first failure in my stilo was the accumulator that black sphere so when that fails gearbox will deop to N whenever you are stationary and you have to try few more times to go in1st gear and aganwill drop in N and so on, after I replaces accumulator I gotnew fault which was selespeed punp, symptoms of a failing selespeed pump are : no priming when you open drovers door so there will be no pressure in the system i tried hitting the pump from abve and it came on so I replaces the pump and for some months everything went well, now I have another issue ( pump is replaced, accumulator also) but pressure drops fast sometimes every 30 sec, so after a lot things tried today Iíve replaces the EV0 valve Iheard that if EV0 valve goes bad it will leak pressure inside so until now everything looks good.

I gave you these infos so at least you could find something useful accordin to my problems.

Hope you will have luck fixing it without spending a lot of money

Regards !
Likes wody21 liked this post
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Meriton is offline Reply With Quote Quote 
Old 10-11-2018   #7
Probably broken down
 
A Hitman's Avatar
Join Date: Jan 2011
Location: Auckland
Posts: 21
Thanks: 0
Trader Rating: 0
A Hitman has donated!
New Zealand 
Re: Stilo Abarth Selespeed failure

I got as far as I could, it drives now but just wont change between gears or stop smoothly.

Dropped it off at the mechanic last week, they think it might be the Selespeed robot so they are going to take the working one of my spare car and test, should know the final result this week.
__________________
2x Fiat Stilo Abarth Selespeed
A Hitman is offline Reply With Quote Quote 
Old 11-11-2018   #8
Join Date: Sep 2016
Posts: 19
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Albania 
Re: Stilo Abarth Selespeed failure

Ok than , they have to check Ev1 end Ev 2 , those two little robots are responsible for correct gear changes !
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Meriton is offline Reply With Quote Quote 
Old 14-11-2018   #9
Join Date: Mar 2012
Location: Oamaru
Posts: 547
Thanks: 39
Trader Rating: 0
Maigretnz has donated!
New Zealand 
Re: Stilo Abarth Selespeed failure

Robot is a fairly robust device. It could be the selector shuttle device. We have a similar device on our refrigeration compressors at work and these tend to be the problem when they get worn or stick.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Maigretnz is offline Reply With Quote Quote 
Old 19-11-2018   #10
Join Date: Oct 2014
Posts: 122
Thanks: 1
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Stilo Abarth Selespeed failure

Any news Hitman? Having a similar problem with mine.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Paul106xsi is offline Reply With Quote Quote 
Old 08-12-2018   #11
Probably broken down
 
A Hitman's Avatar
Join Date: Jan 2011
Location: Auckland
Posts: 21
Thanks: 0
Trader Rating: 0
A Hitman has donated!
New Zealand 
Re: Stilo Abarth Selespeed failure

Finally got it fixed a couple of weeks ago, the workshop said they had not seen a failure like this before..

They found a new error in the ECU, sensor error.
Sensor was replaced (PN 71716195) was replaced, some improvement with shifting but still not resolved.

They then decided the hydraulic pressure was getting low.
Another acumulator was fitted, however they found it would now not calibrate?

My spare Selespeed ECU was fitted, no change.
ECU out of an older car was fitted (older part #), calibration completed.

It is now back to normal, downshifting and clutch is much improved when slowing down too.

They said it seems to be a common issue where the ECU will not "reset" and let them run a calibration after swapping parts like clutches on other cars, has anyone else found this before?
__________________
2x Fiat Stilo Abarth Selespeed
A Hitman is offline Reply With Quote Quote 
Old 22-12-2018   #12
Join Date: Sep 2017
Posts: 1
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Stilo Abarth Selespeed failure

Hi, just Want to know what tool was used to get the new ECU to work in your car./Michael
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

fritte58 is offline Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
(T) Abarth Dualogic Selespeed Actuator Failure ausabarth Abarth 500 1 29-05-2018 06:19