Register Login
Save up to 15% with Adrian Flux insurance!
Reply
 
Thread Tools
Old 23-06-2008   #1
Join Date: Jun 2008
Posts: 6
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Romania 
Exclamation 1.8 Engine didn't start first time

Hi guys!

I have a 1.8 Stilo Dynamic (2002) and like a week ago I had problems starting the engine.

What happened: I fueled the car, drove for about 10km then parked it (in the evening). After a few hours, when I tried to start it, it didn't want to start. I heard the electric motor (I'm not sure that is the correct term) as it was trying to start the engine, but with no luck. The second time started quite easily. Same thing happened next morning. I think it has something to do with the petrol from that gas station, but I am not quite sure. Could it be one of the injectors, or the spark plugs? The performance has not changed at all and it usually starts in about 5 seconds from the moment I completely turn the ignition.

How can I tell if the spark plugs are gone?

Thanks in advance and sorry for the bad technical language
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

alexx88 is offline Reply With Quote Quote 
Old 23-06-2008   #2
has pooped his pants
 
Greggers's Avatar
Join Date: Feb 2008
Location: The Big Smoke
Posts: 1,085
Thanks: 62
Trader Rating: 0
Greggers has donated!
United Kingdom 
re: 1.8 Engine didn't start first time

Quote Originally Posted by alexx88 View Post
Hi guys!

I have a 1.8 Stilo Dynamic (2002) and like a week ago I had problems starting the engine.

What happened: I fueled the car, drove for about 10km then parked it (in the evening). After a few hours, when I tried to start it, it didn't want to start. I heard the electric motor (I'm not sure that is the correct term) as it was trying to start the engine, but with no luck. The second time started quite easily. Same thing happened next morning. I think it has something to do with the petrol from that gas station, but I am not quite sure. Could it be one of the injectors, or the spark plugs? The performance has not changed at all and it usually starts in about 5 seconds from the moment I completely turn the ignition.

How can I tell if the spark plugs are gone?

Thanks in advance and sorry for the bad technical language
Sounds like you could have an issue with your crank sensor. The ecu uses this to tell that the crank is actually rotating and allows the engine to start. When it starts failing, sometimes you can start the engine, sometimes not.

Try a search on the forum and see what you can find. It's been covered pretty well by others who encountered similar issues
__________________

'02 Stilo Abarth 5 Door
18" OZ Wheels, Prodrive GP Suspension,
Brembo Gran Turismos, GTA Injectors, GSR & BMC CDA, Red-Dot Remap, Custom De-Cat Exhaust
Garage
Greggers is offline Reply With Quote Quote 
Old 23-06-2008   #3
Join Date: Jun 2008
Posts: 6
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Romania 
re: 1.8 Engine didn't start first time

i don't quite remember, but is it normal to start in about 5 seconds from the moment i completely turn the ignition? 10x
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

alexx88 is offline Reply With Quote Quote 
Old 23-06-2008   #4
Join Date: Jun 2008
Posts: 6
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Romania 
re: 1.8 Engine didn't start first time

anyway, I think I'll buy and elm interface and see what's what. Thanks for the info mate!

Cheers!
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

alexx88 is offline Reply With Quote Quote 
Old 24-06-2008   #5
Join Date: Jun 2008
Posts: 6
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Romania 
re: 1.8 Engine didn't start first time

okay, so i've investigated the problem furthermore and it seems that the slow start appears only with a cold start. by slow start I mean that from the moment I turn the ignition it takes the starter motor a couple of second to fire up "the beast" . with the warm engine, it starts like a dream.

dirty injector, spark plugs, what are you thinking? btw, how cand I test the spark plugs?

Thanks in advance and I know that this is only a very very small problem but I like my car to be just perfect
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

alexx88 is offline Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
(T) Engine Cooling fan goes all the time. mikael_sweden Marea 5 24-09-2008 18:52
(T) wont start first or second time but will on third go FPGT3 Punto (Mk2/2b) 6 01-07-2008 23:42
(T) Won't start first time..... chauspain Panda 7 11-04-2008 10:03
(T) Doesnt always start 1st time rich_lufc Cinquecento / Seicento 4 07-02-2008 00:59
(T) New engine time?.... Keith_mk2 Punto (Mk2/2b) 4 15-03-2007 18:03