Register Login
endrop - for all your online needs
Reply
 
Thread Tools
Old 27-04-2007   #1
Adrenaline Junkie
 
SwissTony's Avatar
Join Date: Dec 2006
Location: Lancashire
Posts: 21
Thanks: 0
Trader Rating: 0
SwissTony has donated!
United Kingdom 
Abarth Fault Codes Help Please!!!

Hi Guys,

My 2002 Stilo Abarth has just developed the fault of occasionally not starting when the key is turned. The engine turns over but the engine does not fire. A couple of times, locking/unlocking the doors seems to clear the fault however last week, the bloody thing just wouldn't start. I called the AA out who plugged it into the fault diagnosis and it came up with the fault codes P0340, P0571 and P1653. The first two cleared but the 3rd one, (P1653) remains although the car started. The car now has refused to start again but after several unlock/lock attempts, the car eventually started. Any Ideas as to what is going on, or is it an expensive trip to FIAT for a diagnosis??
Thanks
Tony
__________________
FIAT Stilo Abarth 2.4 Selespeed in BROOM YELLOW
SwissTony is offline Reply With Quote Quote 
Old 27-04-2007   #2
popping out
Join Date: Sep 2005
Posts: 2,545
Thanks: 24
Trader Rating: 0
dan-the-man has donated!
United Kingdom 
Re: Abarth Fault Codes Help Please!!!

P1653 - power steering output circuit malfunction
P0340 - camshaft position sensor circuit malfunction
P0571 - cruise sontrol/brake switch A circuit malfunction

Don't know if these are any help at all seems a bit strange that they all should come on at the same time though?
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

dan-the-man is offline Reply With Quote Quote 
Old 27-04-2007   #3
It's about GO! not SHOW!
 
Argonought's Avatar
Join Date: Sep 2005
Location: POOLE, Dorset
Posts: 7,335
Thanks: 340
Blog Entries: 1
Trader Rating: 0
Argonought has donated!
United Kingdom 
Re: Abarth Fault Codes Help Please!!!

I think that 1st one is often due to low battery volts or a bad earth connection (which of course is the same thing)
__________________
------------------------------------------------------
Stilo Dynamic 5 door JTD {150} 02 model in Metallic Grigio Steel with Skyroof & 16" Alloys Mods: New standard springs all round; Tyres: FALKEN ZIEX ZE912; Oil: Mobil 1 TD 0W-40 fully synthetic
Argonought is offline Reply With Quote Quote 
Old 30-04-2007   #4
Former FIAT Obsessive
 
Rich's Avatar
Join Date: Jul 2002
Location: Torquay
Posts: 3,176
Thanks: 53
Trader Rating: 1
Rich has donated!
United Kingdom 
Re: Abarth Fault Codes Help Please!!!

P1653 would not cause the car to not-start (i.e. it would fire up but the screen would display "Electronic Power Steering Fault").

P0571 - One assumes you have Selespeed, and this fault would mean that the car could be jamming the car in gear (as it wouldn't register that your foot is on the brake), hence the engine would not start. I'd replace it anyway, it's a common issue and cheap to sort.

P0340 - this would almost certainly cause the engine not to start, and would also display an "Engine Fault" message. Do you get this?
__________________
Last FIAT: 08 Bravo TJet Sport, Maranello Red
Retrofitted: Blue & Me Nav, Chrome Handles
Sister's: 06 Grande Punto 1.4 Dynamic, Crossover Black, Red Badge Conversion
Sister-in-Law's 58 GP 1.4 Eleganza, Azure Blue, Cimate, Parking Sensors
Previously: Mk.1 Punto, 2x Brava, Barchetta FL, 5x Stilo, Nuova Bravo, and more . . .
Rich is offline Reply With Quote Quote 
Old 30-04-2007   #5
Adrenaline Junkie
 
SwissTony's Avatar
Join Date: Dec 2006
Location: Lancashire
Posts: 21
Thanks: 0
Trader Rating: 0
SwissTony has donated!
United Kingdom 
Re: Abarth Fault Codes Help Please!!!

Quote Originally Posted by rroope View Post
P1653 would not cause the car to not-start (i.e. it would fire up but the screen would display "Electronic Power Steering Fault").

P0571 - One assumes you have Selespeed, and this fault would mean that the car could be jamming the car in gear (as it wouldn't register that your foot is on the brake), hence the engine would not start. I'd replace it anyway, it's a common issue and cheap to sort.

P0340 - this would almost certainly cause the engine not to start, and would also display an "Engine Fault" message. Do you get this?

Had no faults reported on screen at all apart from the bloody parking sensors! Yes it is a selespeed.
Overall from what you say, i'd go for option 2 the brake sensor, how easy is it for a complete novice to sort? The car is in for it's MOT tomorrow, should I get them to tie it in with that?

Thanks for the answers though.

Swiss
__________________
FIAT Stilo Abarth 2.4 Selespeed in BROOM YELLOW
SwissTony is offline Reply With Quote Quote 
Old 01-05-2007   #6
Former FIAT Obsessive
 
Rich's Avatar
Join Date: Jul 2002
Location: Torquay
Posts: 3,176
Thanks: 53
Trader Rating: 1
Rich has donated!
United Kingdom 
Re: Abarth Fault Codes Help Please!!!

Quote Originally Posted by SwissTony View Post
Had no faults reported on screen at all apart from the bloody parking sensors! Yes it is a selespeed.
Overall from what you say, i'd go for option 2 the brake sensor, how easy is it for a complete novice to sort? The car is in for it's MOT tomorrow, should I get them to tie it in with that?

Thanks for the answers though.

Swiss
Hey Swiss

It's a possible job - there is a guide in the "Guides" section at the top. If it were me though, I'd get FIAT to do it - big hands!
__________________
Last FIAT: 08 Bravo TJet Sport, Maranello Red
Retrofitted: Blue & Me Nav, Chrome Handles
Sister's: 06 Grande Punto 1.4 Dynamic, Crossover Black, Red Badge Conversion
Sister-in-Law's 58 GP 1.4 Eleganza, Azure Blue, Cimate, Parking Sensors
Previously: Mk.1 Punto, 2x Brava, Barchetta FL, 5x Stilo, Nuova Bravo, and more . . .
Rich is offline Reply With Quote Quote 
Old 31-05-2007   #7
Adrenaline Junkie
 
SwissTony's Avatar
Join Date: Dec 2006
Location: Lancashire
Posts: 21
Thanks: 0
Trader Rating: 0
SwissTony has donated!
United Kingdom 
Re: Abarth Fault Codes Help Please!!!

Hi Folks,

Just been out to the car and once again it won't start and comes back with fault code P0340 and U1653, both cleared, still wont start!! Rocked car back and forward in gear, now it starts! How am I gonna cure this problem without a trip to FIAT???

Any help please will be greatly appreciated

Thanks

SwissTony
__________________
FIAT Stilo Abarth 2.4 Selespeed in BROOM YELLOW
SwissTony is offline Reply With Quote Quote 
Old 31-05-2007   #8
Forum Moderator
 
T14086's Avatar
Join Date: Sep 2004
Location: Preston
Posts: 29,985
Thanks: 1063
Trader Rating: 0
T14086 has donated!
United Kingdom 
Re: Abarth Fault Codes Help Please!!!

renew sensor or sensor circuit
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

T14086 is offline Reply With Quote Quote 
Old 07-07-2007   #9
Join Date: Jun 2006
Posts: 33
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Camshaft Position Sensor ?

Can anyone tell me where this sensor is and how difficult it is to renew it have been told it is faulty by AA the code P0340 this morning have ordered the part 67 just need to fit it ,is there any links to pictures showing location as all i can see is the blue connector by the fuel rail i have e-learn but cant find it on there ?? Any help would be great
thanks
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

reveds69 is offline Reply With Quote Quote 
Old 07-07-2007   #10
Forum Moderator
 
T14086's Avatar
Join Date: Sep 2004
Location: Preston
Posts: 29,985
Thanks: 1063
Trader Rating: 0
T14086 has donated!
United Kingdom 
Re: Camshaft Position Sensor ?

Quote Originally Posted by reveds69 View Post
i have e-learn but cant find it on there
You mean the disc?
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

T14086 is offline Reply With Quote Quote 
Old 07-07-2007   #11
Join Date: Jun 2006
Posts: 33
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Re: Camshaft Position Sensor ?

Yes thats right
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

reveds69 is offline Reply With Quote Quote 
Old 07-07-2007   #12
Join Date: Apr 2007
Location: Yep, still here.
Posts: 2,861
Thanks: 330
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Camshaft Position Sensor ?

I'm guessing you've got a 1.8?

If so, bad luck, it's behind the one of the cam pulleys (cambelt off job).

Incidently, what's the fault? Is it a non-start with the error along the lines of "signal not valid/ coherance with RPM sensor"? If so this points to slipped cambelt timing.

__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

D4nny8oy is offline Reply With Quote Quote 
Old 07-07-2007   #13
Join Date: Jun 2006
Posts: 33
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Re: Camshaft Position Sensor ?

No car starts and runs fine the dash just flashes up the orange engine sign and the code read a p0340 ??
Dont know what to do is it behind the inlet or exhaust pulley ???
Thanks
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

reveds69 is offline Reply With Quote Quote 
Old 07-07-2007   #14
Join Date: Apr 2007
Location: Yep, still here.
Posts: 2,861
Thanks: 330
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Camshaft Position Sensor ?

It's behind the exhaust pulley, though the belt still has to come off. The wiring runs tightly behind a lug on the water pump housing, I had one where the wiring rubbed through.

Try this for more ideas of things to try-
http://www.obd-codes.com/trouble_cod...alfunction.php

__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

D4nny8oy is offline Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
(T) heres one for the techies "engine fault" Shaun86 Stilo 24 03-04-2007 16:28
(T) Air Pressure Sensor, Camshaft change? MadBravaDriver Bravo / Brava 2 19-02-2006 21:58
(T) Missing camshaft sensor! Neo-The Matrix Punto (Mk2/2b) 1 18-04-2005 15:48