Register Login
endrop - for all your online needs
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-05-2005   #1
Join Date: May 2005
Posts: 1
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Radiator cooling fan not running

Hi everyone.
Got a bit of a problem. Punto SX60. 1998. . I've noticed that in slow traffic the temp shoots up only to go down when on the move. Did a bit of investigating and noticed the fan isn't cutting in. Has anyone got any ideas of common problems? Any wiring details would be gratefully accepted.
Thanks in advance.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

TonyTantrum is offline Reply With Quote Quote 
Old 01-05-2005   #2
Join Date: Oct 2003
Posts: 2,366
Thanks: 2
Trader Rating: 0
thefishdude has donated!
Balloony Champion, Bee Wars Champion, Submarine Champion
United Kingdom 
Re: Radiator cooling fan not running

fuse for the fan may have gone, the censor that turns the fan on may have gone. or the fan is bust.

out of them 3 i would say most likely is the switch that turns the fan on . im sure there is way to test but i cant remember it at the mo. im sure someone iwll know
__________________
2001 Punto sporting in sprint blue with 2 Mr Bump air freshners and a new clutch and flywheel mmmm
thefishdude is offline Reply With Quote Quote 
Old 01-05-2005   #3
Join Date: Aug 2003
Location: Essex/Suffolk border
Posts: 82,594
Thanks: 1459
Trader Rating: 10
dave has donated!
dave is an official FF Advertiser
dave is an honorary friend of the forum :)
United Kingdom 
Re: Radiator cooling fan not running

welcome to the forum

check fuse first, then if its ok, hot wire the fan if it works then its prouably the sensor switch.
__________________
“The further a society drifts from the truth, the more it will hate those that speak it.”
dave is offline Reply With Quote Quote 
Old 02-05-2005   #4
Join Date: Mar 2005
Location: Wiltshire
Posts: 65
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Radiator cooling fan not running

Quote Originally Posted by TonyTantrum
Hi everyone.
Got a bit of a problem. Punto SX60. 1998. . I've noticed that in slow traffic the temp shoots up only to go down when on the move. Did a bit of investigating and noticed the fan isn't cutting in. Has anyone got any ideas of common problems? Any wiring details would be gratefully accepted.
Thanks in advance.
I dont like to be the bearer of bad news but this happened to mine and I foundout it was the head gasket, it had blown and wasnt cheap to fix . Hopefully im wrong and its just a fuse, just giving you a warning. Hope all goes well.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

angel751 is offline Reply With Quote Quote 
Old 02-05-2005   #5
Join Date: Jan 2005
Location: Dereham, Norflok
Posts: 134
Thanks: 0
Trader Rating: 0
KwikPhix328 has donated!
United Kingdom 
Re: Radiator cooling fan not running

Whilst investigating the cause of my Heater/Ventilation fan not working a few months ago i discovered that it shares the same p/n and model of Relay as the radiator fan.
I substituted the radiator fan relay for the 'suspect' heater one and hey presto the Heater fan worked and the fault transposed over to the radiator fan, so i bought a new relay - problem solved. This proves that these components can 'go bad' .
I would also look into the Relay as part of your fault diagnosis for this problem. The relays are usually mounted on one of the fuse boxes , mine where both on the Engine bay fuse box IIRC.

Hope this helps.
__________________
Current car:Sedici 1.9 Dynamic - Diesel 4x4
Previously owned Fiats:Punto Mk2 1.2 8v ELX
Brava (facelift) 100SX
Brava 1.6 SX
Punto Mk1 75SX
KwikPhix328 is offline Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
(T) Cooling Fan Blows Fuse del mar Cinquecento / Seicento 2 04-04-2005 10:10
Radiator Fan Won't Work freds_spider Lets Talk FIAT 1 15-09-2004 08:47
(T) broke fan???? Grim_Evil Cinquecento / Seicento 8 06-09-2004 08:30
(T) Sodding Fan will not work! Sei-Mad Cinquecento / Seicento 12 05-09-2004 22:52
(T) Fan blows fuse after a while Orca Cinquecento / Seicento 7 13-06-2004 08:10