Register Login
FIAT Auto Specialist Team
Reply
 
Thread Tools
Old 04-04-2012   #1
Join Date: Mar 2011
Location: Santiago
Posts: 46
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Chile 
Exclamation Start/Stop problem on a 1.4 8v

Hi, I have a gp 1.4 8v since january 2011 (over a year now) and recently I started having some start stop issues... at first the engine stopped as it should and waited for me to press the clutch then it stopped for about 15 secs and turned itself on now it wont even stop at all!!!! and there is no check engine light nor (start/stop off on the screen)

I installed fog lamps (as the guide says) and a 150w x2 channel amp + a pioneer hu.... but i have had these in my car for some months now... though a couple of weeks ago i installed another amp (sony xm zr602 ...350watts max). I suspect that my problem has something to do with the new amp... Im not shure though

(sorry if my english is too rough.... Im from CHILE!)
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

etche is offline Reply With Quote Quote 
Old 04-04-2012   #2
Join Date: Nov 2010
Posts: 1,945
Thanks: 100
Trader Rating: 0
United Kingdom 
I had a punto evo with start stop as a courtesy car from a fiat dealer and it would only cut the engine for about 10s then it would fire up again for no reason so it seems to be a common problem.

You may have better luck posting in the punto evo section because here in the uk start stop was introduced when the car was facelifted and re-named punto evo. No UK Grande punto ever had start stop.
Likes AgnessGP liked this post
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

jameshobiecat is offline Reply With Quote Quote 
Old 04-04-2012   #3
Join Date: Mar 2011
Location: Santiago
Posts: 46
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Chile 
Re: Start/Stop problem on a 1.4 8v

Today my grande punto didnt start at all!!!! the battery was dead! (I left the two amps disconected last night)

I had to do a rolling start

ps. can someone move this thread to the punto evo section? (u guys in the uk dont have the grande punto with S/S and i need help with this please)
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

etche is offline Reply With Quote Quote 
Old 04-04-2012   #4
Moderator
 
Andy Monty's Avatar
Join Date: Apr 2006
Location: East Yorkshire
Posts: 13,913
Thanks: 1168
Trader Rating: 0
Andy Monty has donated!
United Kingdom 
Re: Start/Stop problem on a 1.4 8v

your wish is my command

have a look here

https://www.fiatforum.com/punto-evo/...top-start.html
__________________
What Goes Up Must Come Down.....

Quote Originally Posted by Most Easterly Pandas View Post
Massive gash
Quote Originally Posted by EmmaM88 View Post
Just a little touch up
Andy Monty is offline Reply With Quote Quote 
Old 04-04-2012   #5
Join Date: Dec 2006
Location: Sunny Fife
Posts: 83
Thanks: 1
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Start/Stop problem on a 1.4 8v

Just a quick comment about the Stop/Start system on the Evo. I have the 1.6 Multijet Sporting and there are various things that influence the Stop/Start.
1. It won't work for around 5 mins if the car has just been started.
2. If you have the aircon or rear heated windscreen switched on it won't work either.
3. The engine will start itself if stationary for a lengthy period (>5 mins)
It's all to do with the battery voltage, if this drops below a predetermined level the engine will start to charge the battery. If you have installed a lot of after-market equipment this is likely to drain the battery. If the Start/Stop still isn't working try disconnecting the negative terminal on the battery (quick release plug) and re-connect after a couple of minutes, this should reset the system. Hope this helps...
__________________
Originally Stilo Stew, then Bravo Stew, now Evo Stew!!

Punto Evo 1.6MJet Sporting in Jazz Blue - No mods just a great, very underrated machine
Stilo Stew is offline Reply With Quote Quote 
Old 04-04-2012   #6
Join Date: Mar 2012
Location: Northwest
Posts: 671
Thanks: 3
Blog Entries: 8
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Start/Stop problem on a 1.4 8v

Mine also restarts after about 15 seconds

Although re #3 above, I have paperwork from Fiat that says if it has stopped for more than 3 minutes it needs the key to restart it rather than being automatic???
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

EvoStevo is offline Reply With Quote Quote 
Old 04-04-2012   #7
Join Date: Dec 2006
Location: Sunny Fife
Posts: 83
Thanks: 1
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Start/Stop problem on a 1.4 8v

Have been at roadworks and caught up in hold-ups where the car will start itself after a period of time (seems like around the 3-5 minutes mark), again is related to the electrical load on the battery at the time (lights, wipers etc). I have only experienced having to start again with the key if I open the door, the car must sense this!! Will put it to the test...
__________________
Originally Stilo Stew, then Bravo Stew, now Evo Stew!!

Punto Evo 1.6MJet Sporting in Jazz Blue - No mods just a great, very underrated machine
Stilo Stew is offline Reply With Quote Quote 
Old 04-04-2012   #8
Join Date: Sep 2009
Location: Kdy, Fife
Posts: 648
Thanks: 25
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Start/Stop problem on a 1.4 8v

Quote Originally Posted by Stilo Stew View Post
Have been at roadworks and caught up in hold-ups where the car will start itself after a period of time (seems like around the 3-5 minutes mark), again is related to the electrical load on the battery at the time (lights, wipers etc). I have only experienced having to start again with the key if I open the door, the car must sense this!! Will put it to the test...
Ofcourse it detects that the door is open, You don't want start stop to work if you jump out for a while and you somehow forget that you haven't turned of the ignition.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

scoop987 is offline Reply With Quote Quote 
Old 04-04-2012   #9
Smeg-head extraordinaire
Join Date: Nov 2007
Location: Caerphilly, S. Wales
Posts: 511
Thanks: 8
Trader Rating: 0
The Free(welsh)man has donated!
United Kingdom 
Re: Start/Stop problem on a 1.4 8v

I found that my start&stop didn't work until I hit 1000 miles. It has a mind of it's own though and doesn't always stick to the "no stop" conditions! (I.e. it will sometimes stop when the engine is cold, or the air con is running)

I think it's just a gimmick that gets in the way.
__________________
02 Reg 1.2 16v Mk2 punto 5 door. Sold!
03 Reg Stilo Dynamic MW 1.9jtd 115. KIA.
10 Punto Evo 1.4 8v Dynamic. Hated it, got rid.
09 Reg Panda 1.1 Eco Current.
The Free(welsh)man is offline Reply With Quote Quote 
Old 04-04-2012   #10
Forum Moderator
 
T14086's Avatar
Join Date: Sep 2004
Location: Preston
Posts: 29,985
Thanks: 1064
Trader Rating: 0
T14086 has donated!
United Kingdom 
Re: Start/Stop problem on a 1.4 8v

Quote Originally Posted by etche View Post
it stopped for about 15 secs and turned itself on
Battery voltage is low and the car restarted itself as a result, otherwise it might not have sufficient voltage to restart later.

Quote Originally Posted by Stilo Stew View Post
If the Start/Stop still isn't working try disconnecting the negative terminal on the battery (quick release plug) and re-connect after a couple of minutes, this should reset the system. Hope this helps...
Shouldn't do that Stew, the IBS needs to recalibrate after disconnection, between 4 to 12 hours.
__________________
http://www.chryslerforum.co.uk//
T14086 is offline Reply With Quote Quote 
Old 05-04-2012   #11
Join Date: Mar 2011
Location: Santiago
Posts: 46
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Chile 
Re: Start/Stop problem on a 1.4 8v

Ok, so i figured out and realized that my s/s system is ok. The system turned the engine on because of low battery voltage, and later my batery voltage was so low that the s/s woudn't even stop the engine. The reason for my battery having low voltage (today in the morning it was drained) is because there is something draining it.

With a test light i founded that there something conected to a 70 amp fuse in the engine compartment fuse box that is draining my battery with the engine stopped. I'm going to start another thread on this... I NEED TO FIX THIS!!! I HAVE BEEN PUSHING MY LITTLE GP ALL DAY TO MAKE IT START! (i'm gonna end developing muscles )
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

etche is offline Reply With Quote Quote 
Old 05-04-2012   #12
Join Date: Mar 2011
Location: Santiago
Posts: 46
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Chile 
Re: Start/Stop problem on a 1.4 8v

Here is the thread with my problem details.

https://www.fiatforum.com/grande-pun...ery-drain.html
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

etche is offline Reply With Quote Quote 
Old 05-04-2012   #13
Smeg-head extraordinaire
Join Date: Nov 2007
Location: Caerphilly, S. Wales
Posts: 511
Thanks: 8
Trader Rating: 0
The Free(welsh)man has donated!
United Kingdom 
Re: Start/Stop problem on a 1.4 8v

70 amp fuse!? That can't be right surely!? The only thing that would need quite that much current would be the starter motor or maybe a massive industrial hydraulic pump.

70 amp? Wow.
__________________
02 Reg 1.2 16v Mk2 punto 5 door. Sold!
03 Reg Stilo Dynamic MW 1.9jtd 115. KIA.
10 Punto Evo 1.4 8v Dynamic. Hated it, got rid.
09 Reg Panda 1.1 Eco Current.
The Free(welsh)man is offline Reply With Quote Quote 
Old 05-04-2012   #14
Join Date: Mar 2012
Location: Northwest
Posts: 671
Thanks: 3
Blog Entries: 8
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Start/Stop problem on a 1.4 8v

Got something growing in the boot? Noticed any funny smells when driving?
Likes The Free(welsh)man liked this post
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

EvoStevo is offline Reply With Quote Quote 
Old 07-04-2012   #15
Join Date: Mar 2011
Location: Santiago
Posts: 46
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Chile 
Re: Start/Stop problem on a 1.4 8v

hmmmm... no, no smell. Even though I checked back there too

About the fuse.. I opened the fuse box in the engine and took it out to see from which circuit was the big fuse from, I discovered that it went straight into the dash (a big red cable) and connected into the fuse box in the dash. It supplies that fuse box with power...

When I disconnected the red cable from the dash fuse box the test light went off (and now i bought a multimeter to read the amps through mi battery).. The next thing to do was to pull out all the fuses and see with which one the light and ammeter went down... the thing is that I pulled them all and the light was still light and the ammeter showed a current flow of 0.25 amps! (it should be at the most 0.05 amps=50miliamps). My next move was to disconnect all the plugs and remove do fuse box.

When I did this the light came off and the ammeter went down to almost 0amps (obviously). But when I started cnonecting each plug it didn't matter which one I connected the light came on again and the ammeter read 0.11amps (at the minimum). So I think that I have to replace the fuse box... may be something burned inside and its making a short.

btw... look at the other thread I made please, look at the photos and tell me if the fuse boxes are the same as in a punto evo 1.4 8v... just to know if the fuse box I have can be replaced with an evo one or a gp one

thanks everyone

heres the link: https://www.fiatforum.com/grande-pun...ery-drain.html
__________________

GP ACTIVE 1.4 8v 77hp (hell's ponys)

Last edited by etche; 07-04-2012 at 15:30.
etche is offline Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
(T) Start&Stop in stop-and-go traffic Mondaugen 500 63 17-10-2011 08:07
(T) Start stop - How long does yours stop for? Ransoman Punto Evo 9 17-08-2011 12:52
(T) replacement start key with start/stop button D1Gi Panda 2 30-05-2011 14:54
(T) GRRRR! Another engine problem Start&Stop MrBoney Punto Evo 12 01-10-2010 14:43
(G) stop start Gezi 500 6 27-04-2010 12:15