Register Login
endrop - for all your online needs
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 17-01-2004   #1
Join Date: Jan 2004
Location: United Kingdom.
Posts: 2
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Solved! - Punto SubWoofer not working . . .

Any help on this problem would be much appreciated!
I have recently swapped the standard (Blaupunkt) stereo head unit on my Fiat Punto 1.2 ELX (2000 - W reg) for a new Pioneer DEH-P77MP head unit.
The wiring diagram in the Fiat manual isn't too helpful but I managed to confirm the speaker wires in one of the euro connectors (top one) was correct and most of the wires in the bottom connector (which include earth and +12v (twice) + 12v switched. However, when I switched on the radio played OK but no sound was coming out of the SubWoofer. To check I hadn't damaged anything, I put the Blaupunkt back in and the SubWoofer worked OK. I also disconnected the very top coloured connector blocks on the Blaupunkt and the SubWoofer still worked.

If I annotate the bottom connector and the Fiat side of the wiring, it looks like this:

1 2 3 4
5 6 7 8

1=Not Connected
2=Green/Blue - switched 12v (i.e. comes on with ignition)
3=Grey - auto antenna?
4=Red/Black - 12v
5=Not Connected
6=Red/White - 12v
7=Yellow/Green - 12v lighting (i.e comes on when lights are on)
8=Black - Earth

The new pioneer unit has connectors for all the above accept no.3 which is blank.

I am at a loss to understand why the SubWoofer isn't working. The front and rear speakers are working OK off the new Pioneer.

I thought I would ask this forum if they had any ideas before I started digging deeper for a solution!
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

icedpunto is offline Reply With Quote Quote 
Old 17-01-2004   #2
Status: DEFCON Grumpy
 
custard's Avatar
Join Date: Nov 2003
Location: Edinburgh
Posts: 30,129
Thanks: 495
Trader Rating: 1
custard has donated!
United Kingdom 
perhaps the electric antenna is used as a signal/power for the amp in the subwoofer, if it has an onboard amp that is;)

The Fiat Cinquecento
Fun While It Runs
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

custard is offline Reply With Quote Quote 
Old 17-01-2004   #3
Join Date: Oct 2003
Posts: 2,366
Thanks: 2
Trader Rating: 0
thefishdude has donated!
Balloony Champion, Bee Wars Champion, Submarine Champion
United Kingdom 
lack of pin 3 is your problem the fiat punto sub is powered from that pin it sends the signal to turn the sub on you need an elec arial (auto antenna) out on your head unit.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

thefishdude is offline Reply With Quote Quote 
Old 20-01-2004   #4
Join Date: Jan 2004
Location: United Kingdom.
Posts: 2
Thanks: 0
Trader Rating: 0
First off many thanks for the help on this - problem is now solved.
First off, confession time - I meant that Pin 2 was blank not 3.
However, the answer seemed to make sense - so I went back and checked the instructions and wiring! The Pioneer comes with a euro socket connector, connected to a mini-harness of wires that go back into a plug that fits into the back of the head-unit. One of these wires (Yes - the one connected to Pin three was split in the middle with each end having a connector. The two wires had to be joined if you wanted the power to go to pin 3. Pioneer give the flexibility to connect or not.
I guess it was a case of I should have RTFM!
Having now cracked this problem (with the help provided!) I can thoroughly recommend the Pioneer and am pleased I made the change.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

icedpunto is offline Reply With Quote Quote 
Old 29-11-2009   #5
Join Date: Jan 2009
Posts: 40
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Bulgaria 
Re: Solved! - Punto SubWoofer not working . . .

can you explain this in colors for the wires because i got the same problem and i cannot get it thank you in advance
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

SectorOMEGA is offline Reply With Quote Quote 
Old 29-11-2009   #6
More ICE Please
 
volxstu's Avatar
Join Date: Jan 2007
Location: Kent
Posts: 11,448
Thanks: 401
Trader Rating: 0
volxstu has donated!
United Kingdom 
Re: Solved! - Punto SubWoofer not working . . .

This thread is 5 years old.
__________________
Car Audio Goodness at its best for sale.
http://www.fiatforum.com/classifieds...?product=28141
volxstu is offline Reply With Quote Quote 
Old 29-11-2009   #7
Join Date: Jan 2009
Posts: 40
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Bulgaria 
Re: Solved! - Punto SubWoofer not working . . .

yeahh i know but this one was close enough with my problem
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

SectorOMEGA is offline Reply With Quote Quote 
Old 29-11-2009   #8
Join Date: Nov 2009
Posts: 67
Thanks: 2
Trader Rating: 0
Re: Solved! - Punto SubWoofer not working . . .

10 points to gryffindor for actually using the search button!
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

tobyn123 is offline Reply With Quote Quote 
Old 29-11-2009   #9
Join Date: Jan 2009
Posts: 40
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Bulgaria 
Re: Solved! - Punto SubWoofer not working . . .

i didn't catch the last one but still anybody or at least someone explain the solved problem pleaseee
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

SectorOMEGA is offline Reply With Quote Quote 
Old 30-11-2009   #10
More ICE Please
 
volxstu's Avatar
Join Date: Jan 2007
Location: Kent
Posts: 11,448
Thanks: 401
Trader Rating: 0
volxstu has donated!
United Kingdom 
Re: Solved! - Punto SubWoofer not working . . .

Do these help
https://www.fiatforum.com/i-c-e/2179...punto-mk2.html

https://www.fiatforum.com/i-c-e/2175...head-unit.html

https://www.fiatforum.com/i-c-e/2178...ease-help.html

All pretty much the same thing within the last week with posts within the last day. Its a strange coincidence.
__________________
Car Audio Goodness at its best for sale.
http://www.fiatforum.com/classifieds...?product=28141
volxstu is offline Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
16 or 17 inch wheels for Punto HGT / Abarth punto_power_nr_1 Lets Talk FIAT 9 25-06-2006 18:01
(T) 94 Punto SX55 petrol gauge not working BR1AN Punto (Mk1) 1 22-02-2004 20:04
(G) punto not working Lasharna Punto (Mk2/2b) 13 07-12-2003 19:50
(T) CD player not working in 2000 Punto kevo Punto (Mk2/2b) 1 01-08-2003 19:29
Fiat recalls - Punto [1] roby76it Lets Talk FIAT 0 14-04-2003 03:50