Register Login
The UK's No.1 Chrysler Owners Forum
Reply
 
Thread Tools
Old 14-03-2017   #1
Join Date: Mar 2017
Posts: 11
Thanks: 2
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Thumbs down Ignition issue 1.2 65bhp (56 reg)

Hello Fiat Fans!

Finally I decided to register at this forum and I apologize in advance for my bad language skills. I hope you will understand me. I was looking for problem solutions in the Internet but now I got a problem which I don't understand. Let's start from the beginning...

1 year ago I bought my first car (I'm from Poland but now I live in UK). I choosed Fiat Grande Punto 1.2 2006. I was really, really happy I bought this car. After couple days the first problem was... flashing check engine light for couple times. I was scared... The best thing is car didn't lost the power and didn't slow down while it was flashing. Me and my friend connected GP to the computer and the computer shows us 'cylinder 1 and 4 misfire'. I tried to fixed it by myself. I had changed spark plugs, ignition coil, leads. I thought it helped but after a long while it was back again, so I drove with this problem. I have done the trip to Poland (something around 1k miles in one way + return + a lots of miles in Poland). Before this trip I changed my timing belt + water pump. When I came back to the UK I have serviced her (oil, all filters, spark plugs again) and everything was alright apart that flashing check engine sometimes. And then came winter... I had a problem with fire up my GP. Every morning I had to try several times to fire up my car. Usually after 3 times battery died... Problem with battery so battery has been replaced. But this wasn't only problem with battery. I have replaced the battery but I still had a problem with fire up my car. Internet told me GP's has got a typical problem with MAP sensor. I ordered it on ebay, replaced it and? It didn't help. The next step was to change coolant temperature sensor because when I start the car, the temperature sign goes up to the highest, the light is on red and then the power cuts off. Also, sometimes the fan cooler turns on when I tried to fire up. I ordered it on ebay, replaced it and? It didn't help... So I gave up again and decided to register here... I hope you can help me with this problem.

I got the link to YouTube video with this problem but I'm not allowed to post it because I have no 5 posts (I can send it on PM)

Thanks a lot in advance!

Kind Regards
Omen
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

YungOmen is offline Reply With Quote Quote 
Old 14-03-2017   #2
Join Date: Jan 2017
Posts: 2,590
Thanks: 350
Trader Rating: 0
Belgium 
Re: Ignition issue 1.2 65bhp (56 reg)

Djen Dobre Omen and welcome to the best Fiat Forum ever ...

sounds like an electrical issue, verify your eathing leads from battery to chassis / gearbox. They might look ok from outside but it happens very often that they are partially turned to powder internally ! Best way to check is to shunt the original lead from battery negative to chassis and to gearbox/engine with battery jumper cables.
Of course this is assuming that your battery is ok, connections are corrosion free etc...

Regards, Bernie

If someone here helped You fix or understand your issue, hit the thanks button, it's free !!
Attached Images
 
Likes YungOmen liked this post
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides


Last edited by Bernievarian; 14-03-2017 at 20:31.
Bernievarian is offline Reply With Quote Quote 
Old 15-03-2017   #3
Join Date: Jan 2013
Posts: 579
Thanks: 42
Trader Rating: 0
DGPunto has donated!
United Kingdom 
Re: Ignition issue 1.2 65bhp (56 reg)

OK if you changed the timing belt (assuming all has gone OK with that) then did you run through the Phonic wheel learn steps? If not that throws random misfire issues and sometimes flashes the ignition warning light


Details in the third post here: https://www.fiatforum.com/newbie-cen...ing-ecu-2.html
Likes YungOmen, varesecrazy, Bernievarian liked this post
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

DGPunto is offline Reply With Quote Quote 
Old 15-03-2017   #4
Join Date: Mar 2017
Posts: 11
Thanks: 2
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Ignition issue 1.2 65bhp (56 reg)

Hi guys!
Thank you for reply! I had problem with random misfire issues before I've changed timing belt but I'm not sure I've done the Phonic wheel learn steps... So I'll try it at the weekend and the same with advice from @Bernievarian's post.
Kind Regards
Omen
Likes varesecrazy liked this post
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

YungOmen is offline Reply With Quote Quote 
Old 21-03-2017   #5
Join Date: Mar 2017
Posts: 11
Thanks: 2
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Ignition issue 1.2 65bhp (56 reg)

Unfortunely... It didn't help... I have no idea what's going on..
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

YungOmen is offline Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
(T) Ignition Issue Zentorno Punto Evo 10 03-02-2015 18:53
(T) Ignition Control Box issue? Ignition Coil? mtblan0 X1/9 4 21-07-2010 22:49
(T) ignition issue - bravo sx 98 (s reg) kitchensink Bravo / Brava 1 01-11-2009 03:21
(G) Issue with key and ignition chrisc87 500 9 12-10-2009 11:41
(G) Test Drive, 65bhp Active faster4_tec Grande Punto 7 14-02-2006 15:48