Register Login
FIAT Auto Specialist Team
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-01-2020   #31
Join Date: Dec 2019
Posts: 45
Thanks: 9
Trader Rating: 0
damted has donated!
Netherlands 
Re: alternator changed/battery light when starting?

I found some spare time to install the capacitor in a decent way.
Now I can start engine directly by turning ignition on and starting immediately and no warning light on anymore.
I had to delete the old P0621 error in the ECU and I expect that one will not return again.
So only one capacitor 1000uF /16V or 25V should solve this issue for others with the same problem.

The pictures from installation:

Removing isolation and sticking through the cable



Soldering:




Isolation and earth connection at the injection module housing:




Job finished.
Hopefully this error will never return again.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	20200102_091314_resized.jpg
Views:	925
Size:	262.7 KB
ID:	205360   Click image for larger version

Name:	20200102_091547_resized.jpg
Views:	941
Size:	233.2 KB
ID:	205361  

Click image for larger version

Name:	20200102_092510_resized_1.jpg
Views:	922
Size:	303.0 KB
ID:	205362  
Likes petesky liked this post
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

damted is offline Reply With Quote Quote 
Old 11-01-2020   #32
Join Date: Dec 2019
Posts: 45
Thanks: 9
Trader Rating: 0
damted has donated!
Netherlands 
Re: alternator changed/battery light when starting?

Yesterday I checked with MES the motormanagement module and found no more P0621 error anymore.
In the last week I did a couple of cold start attempts to make the light pop-up, but I did not manage to get it on

I also tried a capacitor with lower value (put 470uF serial to the already connected 1000uF which gives about 320uF value)
Did also did not give any warning light on.
So today I decided to replace the 1000uF Capacitor by 470uF and also connected it more decent nearby the connector D029 etc.
In the picture you can see the final solution for my car:


The seller on ebay gave me a full refund. So everything solved in a decent way.
I did not want to replace the alternator again Because it's a hell of a job with no bridge available and a real struggle to loosen and fasten the upper bolt.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	20200111_104717_Dynamo.jpg
Views:	672
Size:	643.8 KB
ID:	205625  
Thanks petesky thanked for this post
Likes petesky, varesecrazy liked this post
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

damted is offline Reply With Quote Quote 
Old 10-07-2020   #33
Join Date: Sep 2018
Posts: 3
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: alternator changed/battery light when starting?

Just wanted to say that the "cold start" trick, i.e ignition on and wait 5-10 secs before turning over really does work. Am going to fully digest damteds post and attempt the capacitor mod and hopefully get rid of this annoying problem!
Likes petesky, varesecrazy liked this post
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Sillypepper is offline Reply With Quote Quote 
Old 10-07-2020   #34
Join Date: Apr 2011
Location: Near the M4
Posts: 25,745
Thanks: 973
Trader Rating: 0
varesecrazy has donated!
United Kingdom 
Quote Originally Posted by Sillypepper View Post
Just wanted to say that the "cold start" trick, i.e ignition on and wait 5-10 secs before turning over really does work. Am going to fully digest damteds post and attempt the capacitor mod and hopefully get rid of this annoying problem!
Thanks for the feedback

To be honest it has become my 'normal' procedure since the Grande's inception..

My 2004 panda highlighted that the self.test needs to run fully..

I just wait for the fuel pump to finish priming.. then another fun journey begins
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

varesecrazy is offline Reply With Quote Quote 
Old 11-07-2020   #35
Join Date: Oct 2017
Location: West Yorkshire
Posts: 2,930
Thanks: 149
Trader Rating: 0
chris3234 has donated!
United Kingdom 
Quote Originally Posted by varesecrazy View Post
Thanks for the feedback

To be honest it has become my 'normal' procedure since the Grande's inception..

My 2004 panda highlighted that the self.test needs to run fully..

I just wait for the fuel pump to finish priming.. then another fun journey begins
It's pretty much essential to do on a diesel in winter time unless you want to crank for a while due to glow plugs not being hot
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

chris3234 is offline Reply With Quote Quote 
Old 14-10-2020   #36
Join Date: Dec 2019
Posts: 45
Thanks: 9
Trader Rating: 0
damted has donated!
Netherlands 
Re: alternator changed/battery light when starting?

Quote Originally Posted by Sillypepper View Post
Just wanted to say that the "cold start" trick, i.e ignition on and wait 5-10 secs before turning over really does work. Am going to fully digest damteds post and attempt the capacitor mod and hopefully get rid of this annoying problem!
Update:
Still working fine. So it's worth to do.
Thanks petesky thanked for this post
Likes petesky liked this post
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

damted is offline Reply With Quote Quote 
Old 20-10-2020   #37
Join Date: Apr 2019
Location: South Africa
Posts: 38
Thanks: 3
Trader Rating: 0
South Africa 
Re: alternator changed/battery light when starting?

[QUOTE=
Same problem here.
I recently changed my alternator on a Grande Punto 1.4 8v.
......
After I changed the alternator same symptoms as described.
The alternator I got is from a german car parts shop on ebay.
(not yet allowed to put a URL here.)
It's not genuine and costs around 85 euro........

But when I switch ignition and start directly sometimes the battery indicator light stays on and no power steering.
[/QUOTE]


Good morning..
My 1.4 8v with aircon, had a recon alternator fitted some 4 years ago. lately the same issue as above started cropping up.
Last Friday, with engine running, the battery light only came on at above 2000RPM, then stayed on. Steering light likewise. Steering worked, then cut out, then worked? Cleaned the earth cable contact points, all the fuses at the battery positive and also both terminals. Fiddled with the alt wires from below, seemed to be tight.
Car started, no strange lights, etc on dash. Steering worked. My wife drove car to town, only told me yesterday, the battery light came on.

Tested car yesterday, the steering motor would work intermittently and dash battery / steering lights came on randomly. Left car on charge all night, tested this morning, 14.2v.
Started car, battery at idle with no battery light on the dash, voltage dropped to 12.8v. I increased revs above 2000RPM, still no charge but now lights came on.

This is not normal?

I suspect the alternator needs to be removed, how do I reach the top bolt(s) without loosening / removing the aircon piping? The aircon pump was recently overhauled and regassed.

Please excuse my using this post, thought the strange dash lights sequence may be associated somehow.

Thanks,

Edd
Thanks petesky thanked for this post
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Uncle Ed is offline Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
(G) Srereo won't work after having alternator changed! Benji10 Punto (Mk2/2b) 6 17-11-2010 21:34
(G) Alternator Battery Charge Light volxstu Stilo 19 26-03-2009 22:18
(G) Anyone changed an alternator on a Bravo JTD? JoskeJTD Bravo / Brava 12 22-10-2008 10:52
(G) Anyone changed an alternator on a 1.9 JTD? JoskeJTD Marea 5 21-10-2008 23:34
(T) Help! Changed battery, now no starter bella78 Marea 6 02-05-2005 09:59