Register Login
Save up to 15% with Adrian Flux insurance!
Reply
 
Thread Tools
Old 16-03-2019   #1
Join Date: Mar 2019
Posts: 3
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
ECU problem

Hi Peeps i`m having an issue with my 2010 van, basically I was driving along, going up hill at the time and lost power brought the van to a stop and tried to turn the engine over but would not start.

I got recovered and got a mobile maniac to take a look, after running a few test he said the ecu was preventing the plugs from sparking and that the engine was fine.

He discounted a few sensors to run more tests and found the ecu was not reading some senors that were disconnected

any help would be great.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Digters is offline Reply With Quote Quote 
Old 16-03-2019   #2
Join Date: Apr 2011
Location: Near the M4
Posts: 19,151
Thanks: 687
Trader Rating: 0
varesecrazy has donated!
United Kingdom 
Quote Originally Posted by Digters View Post
Hi Peeps i`m having an issue with my 2010 van, basically I was driving along, going up hill at the time and lost power brought the van to a stop and tried to turn the engine over but would not start.



I got recovered and got a mobile maniac to take a look, after running a few test he said the ecu was preventing the plugs from sparking and that the engine was fine.

He discounted a few sensors to run more tests and found the ecu was not reading some senors that were disconnected

any help would be great.
Hi. Which engine.. 1.4?

Got service hostory??

Bad spark.plugs can burn ECU contacts

But other sensors??
Thats odd. Which sensors?


Actually well worth checking earth cable too

Charlie
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

varesecrazy is offline Reply With Quote Quote 
Old 16-03-2019   #3
Join Date: Mar 2019
Posts: 3
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: ECU problem

Quote Originally Posted by varesecrazy View Post
Hi. Which engine.. 1.4?

Got service hostory??

Bad spark.plugs can burn ECU contacts

But other sensors??
Thats odd. Which sensors?


Actually well worth checking earth cable too

Charlie
Hi Charlie

its a 1248 cc

good service record but not at fiat main dealer

not sure what the senors are but if your looking at the engine at the back are 2 senors one on either end they both got picked up by the computer, the one that monitors the cam position never registered it was off and another near the ecu also never registered it was off. also 2 and 4 plug senors never registered as being disconnected.

i`m not really very tech on these things so sorry if its making no sense
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Digters is offline Reply With Quote Quote 
Old 16-03-2019   #4
Join Date: Apr 2011
Location: Near the M4
Posts: 19,151
Thanks: 687
Trader Rating: 0
varesecrazy has donated!
United Kingdom 
Re: ECU problem

Hi.
Ever needed coil packs?

The 1242cc punto engine had issues with the ECU terminals burning.. through poor coil packs giving higher than designed resistance.

Punto 2/b section will have all the info

Where are you based?
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

varesecrazy is offline Reply With Quote Quote 
Old 16-03-2019   #5
No strings on me
 
Eklipze3k's Avatar
Join Date: Nov 2007
Location: York
Posts: 14,406
Thanks: 626
Trader Rating: 0
Eklipze3k has donated!
United Kingdom 
Re: ECU problem

Would be great to see what codes MultiECUScan returns... where are you based Digters?
Likes varesecrazy liked this post
__________________
Eklipze3k is offline Reply With Quote Quote 
Old 16-03-2019   #6
Join Date: Apr 2011
Location: Near the M4
Posts: 19,151
Thanks: 687
Trader Rating: 0
varesecrazy has donated!
United Kingdom 
Re: ECU problem

Agreed.. but loss of power to 1 of the 2 coil packs follows the 2 x dead spark plugs.

Unsure of the sensor issue though..

My 1242 cars only had the lower ( crank) sensor..

Charlie
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

varesecrazy is offline Reply With Quote Quote 
Old 16-03-2019   #7
No strings on me
 
Eklipze3k's Avatar
Join Date: Nov 2007
Location: York
Posts: 14,406
Thanks: 626
Trader Rating: 0
Eklipze3k has donated!
United Kingdom 
Re: ECU problem

It won't spark if the crank sensor is dead though, or at least won't spark properly if it's giving bad reading.s
Likes varesecrazy liked this post
__________________
Eklipze3k is offline Reply With Quote Quote 
Old 16-03-2019   #8
Join Date: Apr 2011
Location: Near the M4
Posts: 19,151
Thanks: 687
Trader Rating: 0
varesecrazy has donated!
United Kingdom 
Re: ECU problem

Supposedly the CAM sensor.. but really need more info
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

varesecrazy is offline Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
(T) 1.6 Ecu Radiator Fan/ ECU problem? Stilatos Stilo 9 14-06-2012 14:58
(T) problem with ecu :/ AnthonyyGreyy Punto (Mk2/2b) 8 11-10-2011 20:23
(T) Oil pressure problem - ecu software problem ? Chri5 500 2 07-03-2011 21:43
(T) ecu problem kennybird Punto (Mk2/2b) 9 02-06-2008 14:24
(T) mpi sei ecu problem? / remap time? / Virgin Ecu? ronnieronson Cinquecento / Seicento 20 10-02-2008 14:15