Register Login
The UK's No.1 Chrysler Owners Forum
Reply
 
Thread Tools
Old 01-01-2010   #1
Join Date: Jan 2010
Location: Kent
Posts: 10
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
DOBLO 1.3 2004 loss of power

Hi all and Happy New Year.
I am looking for advice on what could be the problem with my Doblo. Was working fine until a week ago when the snow came and then the engine light came on and now it feels like there is not enough diesel getting to the engine when pulling away in 1st 2nd 3rd gear etc.The engine is real sluggish. Its ok when i get it up into 5th buit getting there is a real struglle. Plus MPG is down in the low 40's when normally it was at 51 ish.
I checked out some of the threads on this forum and EGR and MAF problems keep cropping up, so i disconnected the sensor to the EGR and the engine seemd to work ok for a short while until i stopped to get diesel and then when i started up again the problem returned.
Anyone else had the same problems?
Appologies if this has already been discussed.
Any help greatly appreciated.

Moremeba
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

moremeba is offline Reply With Quote Quote 
Old 01-01-2010   #2
Join Date: Dec 2003
Location: Italia for a while
Posts: 1,091
Thanks: 34
Trader Rating: 0
ivantate has donated!
United Kingdom 
Re: DOBLO 1.3 2004 loss of power

Likely to be the MAF, the cold seems to get them.
__________________
Reality: 55reg Idea Eleganza. The car in the facelift press release.
Dream: Panda Trekking.
ivantate is offline Reply With Quote Quote 
Old 01-01-2010   #3
Join Date: Jan 2010
Location: Kent
Posts: 10
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: DOBLO 1.3 2004 loss of power

Thanks for the reply Ivantate.
If i was to remove the connecting cable from the MAF sensor and test drive the car and the problem was still present would this suggest the problem is the MAF? Would this test be sufficient or do i need to remove the MAF sensor altogether?

Thank again
moremeba
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

moremeba is offline Reply With Quote Quote 
Old 20-01-2010   #4
Join Date: Jan 2010
Location: Kent
Posts: 10
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: DOBLO 1.3 2004 loss of power

Please click one of the Quick Reply icons in the posts above to activate Quick Reply.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

moremeba is offline Reply With Quote Quote 
Old 20-01-2010   #5
Join Date: Jan 2010
Location: Kent
Posts: 10
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: DOBLO 1.3 2004 loss of power

Hi All, The AA came out today and diagnosed a problem with the Turbo Boost Sensor. fault code PO238.Is this easy to change out for the diyer?As usual any help/advice much appreciated.CheersMoremeba
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

moremeba is offline Reply With Quote Quote 
Old 20-01-2010   #6
Join Date: Dec 2003
Location: Italia for a while
Posts: 1,091
Thanks: 34
Trader Rating: 0
ivantate has donated!
United Kingdom 
Re: DOBLO 1.3 2004 loss of power

It might be seized into the turbo, I think it might be easier to try and remove it when the turbo is warm.

(usually you heat a bolt to loosen it so the same should apply.)
__________________
Reality: 55reg Idea Eleganza. The car in the facelift press release.
Dream: Panda Trekking.
ivantate is offline Reply With Quote Quote 
Old 20-01-2010   #7
Join Date: Jan 2010
Location: Kent
Posts: 10
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: DOBLO 1.3 2004 loss of power

Thanks ivantate. do you have any idea where i can locate the turbo and this sensor in the engine bay? What the sensor looks like etc?

Cheers
Moremeba
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

moremeba is offline Reply With Quote Quote 
Old 26-01-2010   #8
Join Date: Jan 2010
Location: North Yorkshire
Posts: 1
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: DOBLO 1.3 2004 loss of power

Hi moremeba, did you have any joy with your problem? I have 1.3 multijet on a 55 plate same problem. Code 0238 comes up ( Intermittent) and 0106 (Present) . My vehicle has no turbo!!
regards
Steve
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Truey is offline Reply With Quote Quote 
Old 02-02-2010   #9
Join Date: Jan 2010
Location: Kent
Posts: 10
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: DOBLO 1.3 2004 loss of power

Hi Truey, i still have the same problem despite spending 300 at the garage. They changed the MAP sensor and MAF sensor because thats what their diagnostic kit came back with. This cleared the engine light for a day or so but the car still ran really rough and the MPG was down by about 10 MPG. The car has been back in 3 times now and each time the fault clears for a day or so and then comes back.
It feels like the turbo is not working at full strength, and occasionaly it will be ok for a few miles and then back to lower power.
I was hoping one of the gurus on here would be able to tell me where to find the turbo boost sensor and how easy/hard it is to change.
The garage and me are both loosing patience with each other and i am going round in circles, they say its the MAF/MAP sensor problem showing up on their computer and each time they reset it it clears.
My suggestion to you would be to chnage the turbo boost sensor first, i doubt very much there was a fault on my MAP/MAF sensor in the first place.

Any help advice regarding the turbo boost sensor greatly received.

Cheers
Moremeba
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

moremeba is offline Reply With Quote Quote 
Old 07-02-2010   #10
Join Date: Feb 2010
Posts: 7
Thanks: 2
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: DOBLO 1.3 2004 loss of power

hi mate my panda had same sort of problem got it sorted by putting WD40 on cpu connectors first take em off (the little box) then get some electrical cleaner,blast it with that, leave to dry then a shot of WD stick em back,while your there take off maf unit give that a blast with cleaner( not WD40) give all leads a good blast of cleaner i took off all injector plugs as well and gave them a blast then WD total cost under a tenner,,,,just give it a go before you take anywhere near a garage again...
Thanks ChrisW83 thanked for this post
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

bobbyg is offline Reply With Quote Quote 
Old 07-02-2010   #11
Join Date: Dec 2003
Location: Italia for a while
Posts: 1,091
Thanks: 34
Trader Rating: 0
ivantate has donated!
United Kingdom 
Re: DOBLO 1.3 2004 loss of power

Was just about to say the same thing, lots of Pandas with intermittent MAF problem just need some wd40 in the engine ecu connectors. The 2 big ones to the right of the engine.
__________________
Reality: 55reg Idea Eleganza. The car in the facelift press release.
Dream: Panda Trekking.
ivantate is offline Reply With Quote Quote 
Old 09-02-2010   #12
Join Date: Jul 2005
Location: Southend, Essex
Posts: 72
Thanks: 2
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: DOBLO 1.3 2004 loss of power

Depending on the experience of the garage, the fault code can be interpreted in different ways. a MAF / MAP error can point to faulty sensors, but the error's are generated by being out of parameter's. More often than not they can point towards EGR fault's with the valve being stuck open/closed with out producing he typical p0401 codes etc for egr. Depending on the code description also, the 1300's can suffer with sticking actuators producing an over boost which will instantly put your MIL on and put the vehicle into limp mode to stop it occuring again

If you can post up the full code(s) and descriptions
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

EssexStu is offline Reply With Quote Quote 
Old 13-02-2010   #13
Join Date: Jul 2004
Location: Laakdal
Posts: 11
Thanks: 1
Trader Rating: 0
Belgium 
Re: DOBLO 1.3 2004 loss of power

I have recently had my turbo pressure sensor replaced (2004 1.3 Panda, but the same engine as far as i know). I didn't do it myself, but the garage (main dealer) i go to lets you sit and watch as they do it.
They took the air filter housing off and then it was between the back of the engine and the bulkhead between the back of the engine and cockpit. The mechanic had a bit of a whinge that you needed tiny fingers to get into the gap. Nevertheless, it only took 45mins to diagnose, fit and test, the part was in stock and it cost a total of 70euros, so the part itself can't be too pricey if you fit it yourself.
My symptoms had been engine light on and loss of power/limp home mode coming on.
Thanks ChrisW83 thanked for this post
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

hairyjim is offline Reply With Quote Quote 
Old 13-02-2010   #14
Forum Moderator
 
T14086's Avatar
Join Date: Sep 2004
Location: Preston
Posts: 29,985
Thanks: 1064
Trader Rating: 0
T14086 has donated!
United Kingdom 
Re: DOBLO 1.3 2004 loss of power

Quote Originally Posted by hairyjim View Post
The mechanic had a bit of a whinge that you needed tiny fingers to get into the gap.
or he had giant hands! my hands are big and its easily to change the sensor as only 1 x torx 25 screw.
__________________
http://www.chryslerforum.co.uk//
T14086 is offline Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
(T) Would appreciate any advice - 2003 Doblo Cargo 1.9 JTD SX - Power loss in the wet FGMN Doblo 3 01-04-2010 02:10
(T) doblo 02 1.9jtd power loss willa Doblo 3 05-12-2009 19:22
(T) Speaker Wiring Doblo Cargo 2004 Ludos Doblo 1 04-07-2009 13:44
(T) erratic idle..coolant loss..power loss gortan Cinquecento / Seicento 4 04-01-2008 18:53
(G) Model of Blaupunkt CD in 2004 Doblo 1.2 8V Dynamic Doblonator Doblo 3 24-11-2007 11:15