Register Login
endrop - for all your online needs
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 29-06-2013   #1
Join Date: Dec 2009
Posts: 662
Thanks: 27
Trader Rating: 0
United Kingdom 
New electrical problem - complete failure

This is a new one!

It started OK as usual, drove it for about a mile to the cash machine, switched it off, locked it and went to the machine. Unlocked it with the fob, put the key in the ignitio, radio came on. As usual. Dashboard lit up, fuel gauge and temperature gauge went back to their usual positions.

Then I tried to start it. Nothing. Radio, dash, everything completely dead. Left it for a minute. Still nothing.

Opened the bonnet, unplugged the earth lead, waited 10 seconds, reconnected the earth and all was well.

The fiat equivalent of ctrl-alt-del?

Has anyone else had this happen and does anyone have any ideas about what might have caused it?

When I had my power steering problem a few weeks ago the AA man checked the alternator and battery and pronounced both as fine.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

BrianMcL is offline Reply With Quote Quote 
Old 29-06-2013   #2
Join Date: Jun 2013
Posts: 14
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: New electrical problem - complete failure

Hi. Much the same problem with ducato motorhome. Started no problem, then radio, all instruments and indicators failed. Stopped, re-started problem gone. Was told by MH supplier that I had a faulty ignition switch. Week or so later, run MH about 3 miles to work. Went to start but wouldn't fire, all instruments flickering. Started ok after about an our. Was told earth strap was loose. Bought vehicle 6 weeks ago. Got money back yesterday after numerous faults.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

bigbag is offline Reply With Quote Quote 
Old 29-06-2013   #3
Join Date: Dec 2009
Posts: 662
Thanks: 27
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: New electrical problem - complete failure

Sounds like getting rid of it was the right thing to do.

I do wonder if the negative connection might be the problem though. The connection on the battery was tight and clean so I guess it must be the other end of it somewhere.

It did seem very odd - nothing worked at all so I guess it must be something fairly basic although the "hard reset" did the trick.

The battery is the original (ok not quite it took the dealer 4 goes to get the right one but it will be more than 6 years old now) so it's getting on a bit and I was thinking about changing it before winter anyway. Maybe not yet though.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

BrianMcL is offline Reply With Quote Quote 
Old 30-06-2013   #4
Join Date: Jun 2013
Posts: 14
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: New electrical problem - complete failure

Agreed. Found another one yesterday to pick up next week hopefully. Not exactly sure where earth strap terminates to engine, but worth a try. Also found main fuse, bank of three, on the bulkhead behind battery. Mine was loose and hanging tho. Good luck
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

bigbag is offline Reply With Quote Quote 
Old 30-06-2013   #5
Join Date: Sep 2008
Location: sheffield
Posts: 419
Thanks: 27
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: New electrical problem - complete failure

Had this problem with the old Marea estate. Turned out to be the earth strap from the engine to the bodywork. ECU thought the engine must have been removed so no need for starter to work or fuel to be injected with non being in the engine bay. Contrary Mares these ECU`s
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

tarquin1867 is offline Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
(T) Complete Wiper failure!!! (Control module????) Scots nobby Punto (Mk2/2b) 6 21-10-2012 18:01
(G) Complete electrical cut out. Mk2 imapctuk Punto (Mk2/2b) 8 15-03-2010 15:46
(T) JTD - Mainbeam failure - weird electrical problem! pete8tch Stilo 42 24-02-2010 00:01
(G) MK2 1.2 8v Complete electrical failure - any hints kennethsross Punto (Mk2/2b) 5 26-06-2008 23:52
(T) Complete Electrical Failure on Sei Kezza Cinquecento / Seicento 1 02-03-2008 19:55