Register Login
Save up to 15% with Adrian Flux insurance!
Reply
 
Thread Tools
Old 22-09-2014   #1
Join Date: Sep 2014
Posts: 18
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Greece 
Cold start problem

I own a Fiat coupe 2.0 20v turbo plus which I purchased in September 1999 new from an authorised dealer of Fiat Hellas (Greece).
The motor No.175A300
Chassis No. ZFA175000P0068780
I keep the car in excellent mechanical condition.
The mileage in kilometers is 95700 (about 59800 miles).
Recently I face the following problem when starting the engine in the morning it starts but the revs are low and as soon as I try to pull away it conks out and if I try to restart the engine I have to crank the engine several times and it turns sluggishly and finally with a little help of the accelerator it starts and I have to hold the revs above idle for at least five minutes of until it reaches a medium temperature.
I would appreciate some help
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

georgeago is offline Reply With Quote Quote 
Old 22-09-2014   #2
Join Date: Dec 2013
Location: Guarulhos/São Paulo
Posts: 15
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Brazil 
Re: Cold start problem

Maybe the water temperature sensor should be reading hotter than real? The fans are starting at normal temperature or before?
__________________
Marea 2.4 20V HLX Automatic 2002 (Gas) - Emerald Green
Waltomatic is offline Reply With Quote Quote 
Old 23-09-2014   #3
Join Date: Sep 2014
Posts: 18
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Greece 
Quote Originally Posted by Waltomatic View Post
Maybe the water temperature sensor should be reading hotter than real? The fans are starting at normal temperature or before?
Thank you very much for your suggestion I will check the sensor and see if this is the prkblem,and come back to you.
Best regards George
Likes stephenbebop liked this post
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

georgeago is offline Reply With Quote Quote 
Old 23-09-2014   #4
Join Date: Apr 2011
Location: Near the M4
Posts: 20,578
Thanks: 729
Trader Rating: 0
varesecrazy has donated!
United Kingdom 
Re: Cold start problem

due to the reported SLOW cranking,

I would be tempted to check the main EARTH points for corrosion/ bad contacts,

Charlie
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

varesecrazy is offline Reply With Quote Quote 
Old 18-10-2014   #5
Join Date: Sep 2014
Posts: 18
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Greece 
Quote Originally Posted by Waltomatic View Post
Maybe the water temperature sensor should be reading hotter than real? The fans are starting at normal temperature or before?
We replaced the water temperature sensor with a new one problem remains
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

georgeago is offline Reply With Quote Quote 
Old 18-10-2014   #6
Join Date: Dec 2013
Location: Guarulhos/São Paulo
Posts: 15
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Brazil 
Re: Cold start problem

Quote Originally Posted by georgeago View Post
We replaced the water temperature sensor with a new one problem remains
Perhaps the idle actuator or throttle body. It may be that only a cleaning fix it, or else intake leaks.

If not solve it would be better to use a scanner.
__________________
Marea 2.4 20V HLX Automatic 2002 (Gas) - Emerald Green
Waltomatic is offline Reply With Quote Quote 
Old 21-10-2014   #7
Join Date: Sep 2014
Posts: 18
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Greece 
[QUOTE=Waltomatic;3549146]Perhaps the idle actuator or throttle body. It may be that only a cleaning fix it, or else intake leaks.

If not solve it would be better to use a scanner.[/QUOTE

Thanks again throttle has been cleaned and scanner does not show faulty idle valve.
The workshop has removed all five injectors and has sent them to a special workshop which will test their functionality as you said there seems to be a leakage which floods the engine during the night hence problems when starting.
If some injectors are defective then the cost will be high unless we find used ones that function.*
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

georgeago is offline Reply With Quote Quote 
Old 22-10-2014   #8
Join Date: Dec 2013
Location: Guarulhos/São Paulo
Posts: 15
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Brazil 
Re: Cold start problem

Quote Originally Posted by georgeago View Post
Thanks again throttle has been cleaned and scanner does not show faulty idle valve.
The workshop has removed all five injectors and has sent them to a special workshop which will test their functionality as you said there seems to be a leakage which floods the engine during the night hence problems when starting.
If some injectors are defective then the cost will be high unless we find used ones that function.*
So, good luck!
__________________
Marea 2.4 20V HLX Automatic 2002 (Gas) - Emerald Green
Waltomatic is offline Reply With Quote Quote 
Old 28-10-2014   #9
Join Date: Sep 2014
Posts: 18
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Greece 
Quote Originally Posted by Waltomatic View Post
So, good luck!
<br />
All injectors are OK and they also replaced a couple of ignition coils problem still remains.<br />
Now they came to the conclusion that during the major engine repair which they effected in July/August of this year they may have slightly damaged the timing gear of the crankshaft (they fitted a second hand crankshaft which was in perfect condition)<br />
Or alternatively and most likely one one more valve tappets are not working well when engine is cold <br />
Their suggestion is that I drive the car for a few thousand kilometers and the tappets will self correct.<br />
In any case they take full responsibility if they have to take engine apart again and they with bear all cost.<br />
Note:<br />
Since the engine repair I have only driven 1500 kilometers o.e. less than 1000 miles.<br />
I am suspicious of the idle control valve which is very costly but I found an aftermarket on ebay which costs 87€ including postage.<br />
<br />
I think I will order it and try it<br />
<br />the eBay add is the following what for you think
http://m.ebay.com/itm/Idle-Air-Control-Valve-ALFA-ROMEO-FIAT-KIA-LANCIA-0280140553-/350650188003
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides


Last edited by georgeago; 28-10-2014 at 15:31.
georgeago is offline Reply With Quote Quote 
Old 28-10-2014   #10
Join Date: Dec 2013
Location: Guarulhos/São Paulo
Posts: 15
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Brazil 
Re: Cold start problem

Quote Originally Posted by georgeago View Post
<br />
All injectors are OK and they also replaced a couple of ignition coils problem still remains.<br />
Now they came to the conclusion that during the major engine repair which they effected in July/August of this year they may have slightly damaged the timing gear of the crankshaft (they fitted a second hand crankshaft which was in perfect condition)<br />
.........
Well, that you still had not spoken
__________________
Marea 2.4 20V HLX Automatic 2002 (Gas) - Emerald Green
Waltomatic is offline Reply With Quote Quote 
Old 29-10-2014   #11
Join Date: Sep 2014
Posts: 18
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Greece 
Quote Originally Posted by Waltomatic View Post
Well, that you still had not spoken
I didn't understand your reply
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

georgeago is offline Reply With Quote Quote 
Old 30-10-2014   #12
Join Date: Dec 2013
Location: Guarulhos/São Paulo
Posts: 15
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Brazil 
Re: Cold start problem

Quote Originally Posted by georgeago View Post
I didn't understand your reply
never mind
__________________
Marea 2.4 20V HLX Automatic 2002 (Gas) - Emerald Green
Waltomatic is offline Reply With Quote Quote 
Old 31-10-2014   #13
Join Date: Apr 2012
Posts: 1,365
Thanks: 74
Trader Rating: 0
Greece 
Re: Cold start problem

Quote Originally Posted by georgeago View Post
I own a Fiat coupe 2.0 20v turbo plus which I purchased in September 1999 new from an authorised dealer of Fiat Hellas (Greece).
The motor No.175A300
Chassis No. ZFA175000P0068780
I keep the car in excellent mechanical condition.
The mileage in kilometers is 95700 (about 59800 miles).
Recently I face the following problem when starting the engine in the morning it starts but the revs are low and as soon as I try to pull away it conks out and if I try to restart the engine I have to crank the engine several times and it turns sluggishly and finally with a little help of the accelerator it starts and I have to hold the revs above idle for at least five minutes of until it reaches a medium temperature.
I would appreciate some help
This sounds like an idle control valve problem.
Don't rely on scanner. There will be no error for stuck ICV sometimes...
Replace it with another working unit and test.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides


Last edited by cmosfxx; 31-10-2014 at 16:49.
cmosfxx is offline Reply With Quote Quote 
Old 31-10-2014   #14
Join Date: Sep 2014
Posts: 18
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Greece 
Quote Originally Posted by cmosfxx View Post
This sounds like an idle control valve problem.
Don't rely on scanner. There will be no error for stuck ICV sometimes...
Replace it with another working unit and test.
Thank you very much I am going to import an aftermarket idle valve since original ones are very expensive what do you think of the following????


http://m.ebay.com/itm/Idle-Air-Control-Valve-ALFA-ROMEO-FIAT-KIA-LANCIA-0280140553-/350650188003
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

georgeago is offline Reply With Quote Quote 
Old 25-11-2014   #15
Join Date: Sep 2014
Posts: 18
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Greece 
Re: Cold start problem

We changed the idle valve but problem perists .
The workshop says that it may be a problem with one or more valve tappets.
They repaired the engine in August of this year cylinder head valve seats and replaced piston rings crankshaft and timing gear of crankshaft and all bushings since one of tjevbushings of crankshaft was damages.
They say that because of this damage on or more of the tappets does not function when engine is cold.
They suggest that I drive the car at high speed on a long trip and that this could auto correct the tappet/tappets.
Otherwise they will have to remove the cinder head and check.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

georgeago is offline Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
cold start problem thoren Lets Talk FIAT 1 29-08-2013 03:02
(T) Cold start problem Andycabs Scudo 20 23-01-2013 15:11
(T) Cold start problem. Bankos Doblo 0 21-11-2010 19:31
(T) cold start problem its stilo the best Stilo 5 18-11-2007 21:38
(T) Weird cold start problem yellow_sei Cinquecento / Seicento 0 29-10-2003 10:50