Register Login
im Axle Specialists
Reply
 
Thread Tools
Old 17-07-2005   #1
Join Date: Mar 2005
Location: ALICANTE
Posts: 17
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Spain 
Exclamation Oil Pump

Just wondering if any knows of problems with oil pumps, i have a
(96)Cinquecento S 899cc. just in the past week i have noticed when i start the car for about the first 10 seconds it sounds quite ruff and the oil light stays on but then it stops, sounds fine and oil light goes off.
now i know it has enough oil ( I do an oil and filter change every 7000 KM, dont know what that is in miles about 4-5 thousand).
The car has covered 75000 KM so is the oil pump due to be changed ?
to me it sounds like the oil pump, but im open to any ideas as to what the problem is... Thanks
__________________
If things donīt change they will stay as they are"
bluecinqLHD is offline Reply With Quote Quote 
Old 17-07-2005   #2
Status: DEFCON Grumpy
 
custard's Avatar
Join Date: Nov 2003
Location: Edinburgh
Posts: 30,129
Thanks: 495
Trader Rating: 1
custard has donated!
United Kingdom 
Re: Oil Pump

could be general engine wear or as you say a worn oil pump. what viscosity of oil are you using?
custard is offline Reply With Quote Quote 
Old 17-07-2005   #3
Join Date: Mar 2005
Location: ALICANTE
Posts: 17
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Spain 
Unhappy Re: Oil Pump

Thanks, a Multigrade Oil SAE 15w/40 as list in the Haynes manual,
seems strange to be engine wear its only covered in miles about 40 thousand.
is an oil pump change a big job ?
__________________
If things donīt change they will stay as they are"
bluecinqLHD is offline Reply With Quote Quote 
Old 17-07-2005   #4
Autotest Special
 
rallycinq's Avatar
Join Date: Mar 2002
Posts: 23,408
Thanks: 1144
Blog Entries: 3
Trader Rating: 1
rallycinq has donated!
British Indian Ocean Territories 
Re: Oil Pump

Sounding rough will be oil draining from the tappets, as the valves aren't opening properly until the oil pressure gets up.

As custard boy asks, what oil are you using?

Cheers

D
__________________
rallycinq is offline Reply With Quote Quote 
Old 17-07-2005   #5
Join Date: Mar 2005
Location: ALICANTE
Posts: 17
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Spain 
Red face Re: Oil Pump

Multigrade SAE 15w/40 i think it was castrol,
its not a tappet noise i did have noisey tappet. its just a general ruff like very little oil sound and as i say it stops after about 10 seconds and sounds fine thanks
__________________
If things donīt change they will stay as they are"
bluecinqLHD is offline Reply With Quote Quote 
Old 17-07-2005   #6
Mr Pedantic
 
hmallett's Avatar
Join Date: Mar 2005
Location: Wales
Posts: 2,396
Thanks: 19
Trader Rating: 1
hmallett has donated!
United Kingdom 
Re: Oil Pump

Basically you have a lack of oil pressure to start off with. While a poor-performing oil pump might be a cause of this, it's best to change the cheaper things first! Also, since the problem goes away after 10 seconds or so, this indicates that the oil pump isn't totally borked.
I'd try an oil and filter change first, possibly moving to a thinner oil, like 10W40 or 5W40.
H
__________________
Quote Originally Posted by 306maxi View Post
I love the Panda forum.... you guys are so much more chilled out than the 500 guys
hmallett is offline Reply With Quote Quote 
Old 17-07-2005   #7
Join Date: Mar 2005
Location: ALICANTE
Posts: 17
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Spain 
Re: Oil Pump

Thanks hmallett, but as i have said i do an oil and filter change every 7000KM about 4000 miles which is quite regular seeing as most people change there oil every 16-20 thousand miles.
i last did and oil and filter change 4500 Kilometers ago just over 2000 miles so, i think doing it again now wont make a difference. but thanks anyway
__________________
If things donīt change they will stay as they are"
bluecinqLHD is offline Reply With Quote Quote 
Old 17-07-2005   #8
Join Date: Dec 2004
Location: S.Wales
Posts: 535
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Oil Pump

Hi,
Mine sounds the same, if you put thinner oil in it sounds even worse , even more oil drains from the tappets..

Thanks
Paul T
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

paul_treg is offline Reply With Quote Quote 
Old 19-07-2005   #9
Join Date: Mar 2002
Location: Thessaloniki
Posts: 442
Thanks: 11
Trader Rating: 0
Greece 
Re: Oil Pump

Did this start after your last oil/filter change ? Maybe a cheap oil filter fitted ?
I think good filters use a non return valve, in order to stop the cam oil pipes from draining down to the sump. Try a genuine part before anything else.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Asteris is offline Reply With Quote Quote 
Old 19-07-2005   #10
Join Date: Mar 2005
Location: ALICANTE
Posts: 17
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Spain 
Red face Re: Oil Pump

Thanks everyone for your advice, it is now happening less frequently , so what viscosity of oil should i really use (I been using 15w 40as stated by haynes) bearing in mind my location whe dont suffer the colder weather like the UK so the general outside temp is higher.
once again thanks for everbodies advice
__________________
If things donīt change they will stay as they are"
bluecinqLHD is offline Reply With Quote Quote 
Old 19-07-2005   #11
Join Date: Dec 2004
Location: S.Wales
Posts: 535
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Oil Pump

Hi,
I've got 15w50 mineral oil, and it sounds a lot better than it did with 10w40 semi synthetic

Thanks
Paul T
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

paul_treg is offline Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Lets clear up a common misconception (oil viscosity) oilman Lets Talk FIAT 19 06-07-2005 14:47
(T) Oh dear, gearbox oil leaks Blondeinapunto Punto (Mk2/2b) 4 04-07-2005 17:19
(T) oil sensor failure / engine disaster Heather's Stilo Stilo 24 07-05-2005 00:16
(G) No oil to cam necessaryevil Uno 3 16-01-2005 09:59
(G) Electronic Oil Level Indicator Lou Ulysse 2 12-05-2004 19:38