Register Login
endrop - for all your online needs
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 21-04-2010   #1
Join Date: Oct 2003
Location: SURREY mo fo
Posts: 2,278
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Rough idle and rich running Turbo Cinq 1242

hi guys, just seen a similar thread regarding an MPI seicento but my 1242 cinq turbo idles like crap and is defo running very rich.
have replaced things like lambda and vacuum hose, also tried a different dumpvalve and mapsensor but to no avail.
i read in the seicento post that there may be a leak in the exhaust system but the sei is MPI and runs two lambdas i believe?? (sorry if i'm mistaken) also i have had leaky exhaust on the TC before (turbo/manifold join as ever) but its not made it run like this.
seems to feel awfully bogged down on normal running and obv when the turbo spools up and the 2nd injector does its thing then it runs ok but it should be smooth both on and off boost.
so any ideas?

chance i may have replaced the lambda with a duff lambda etc??
any help greatly apprieciated guys


also just thought, could the CAT be blocked or knackered? have got a de-cat to put in but i'd rather just use it with CAT tbh as its bloody noisy without!

also it idles perfectly when u unclip the map wires :/ but i guess this sets everything back to nought ready to re-read when the map is plugged back in.
__________________

<Team Alex>
~ Speed ~ Of ~ Light ~
Quote Originally Posted by thepottleflump
That is minging, the car must smell like a badgers arse.
^ FiatForum... home of the nature enthusiast

Last edited by Alex22; 21-04-2010 at 19:34. Reason: additional...
Alex22 is offline Reply With Quote Quote 
Old 21-04-2010   #2
Join Date: Oct 2004
Location: Towcester, Northants
Posts: 4,299
Thanks: 151
Trader Rating: 0
J333EVO has donated!
United Kingdom 
Re: Rough idle and rich running Turbo Cinq 1242

What colour was the lambda that came out of the car?

Blocked CAT would mean car would build up boost very slowly, we had a blocked CAT on Emmas turbo Cinq when we bought it, took it off and stuck a hairdryer on it, got nothing out the other side. Stuck a new CAT on car ran to over 2BAr of boost as we wrongly thought the reason teh car was so slow was it was getting no boost.

Do you know for sure that the primary injector is running OK as if it runs por on idle only the primary injector is being used, 2nd injector only coming in when MF2 senses boost to fire it.

And the pressure been adjusted on the primary injector at the throtle body?

As the fuel cut defender by Van Aaken was clipped into teh two wires from teh amp sensor, is it still functioning correctly, it may be sending worng signal to the map sensor hence when unplugged running fine.

I had to replace a VAD FCD as it went, plenty on ebay, HKS, Turbosmart etc come up 2nd hand cheap.
__________________

Cinquecento Abarth 1.4 16V 6speed track toy
Lancia integrale EVO1 Homologation model
MINI Clubman Hampton Edition Cooper SD
VW MK5 Golf R32
J333EVO is offline Reply With Quote Quote 
Old 21-04-2010   #3
Join Date: Oct 2003
Location: SURREY mo fo
Posts: 2,278
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Rough idle and rich running Turbo Cinq 1242

Hi mate, thanks for swift reply.

removed lambda was pretty sooty tbh. one i have replaced it with was brand spanking.

I will try another injector and yep pressure is set correctly. However, if the injector was not working correctly would the warning light not be on on the dash?
The boost builds nice and fast so i guess that rules out the CAT. also it was fine in MOT emissions wise except for the lambda reading.

also how would i go about checking the FCD?
__________________

<Team Alex>
~ Speed ~ Of ~ Light ~
Quote Originally Posted by thepottleflump
That is minging, the car must smell like a badgers arse.
^ FiatForum... home of the nature enthusiast
Alex22 is offline Reply With Quote Quote 
Old 21-04-2010   #4
Join Date: May 2005
Location: Reading
Posts: 1,163
Thanks: 21
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Rough idle and rich running Turbo Cinq 1242

dont know if this could be right but shouldnt the timing be set slightly different for the compression ratio your running/vernier pulleys? to check the fcd alex put a multimeter on it and see what voltage its sending think in one of trickers posts it tells u the correct voltage u need for fuel cut
__________________

Van Aaken High Boost Turbo Cinq In Caribean Orange, Highly Modded

Last edited by Whiley; 21-04-2010 at 19:57.
Whiley is offline Reply With Quote Quote 
Old 21-04-2010   #5
Join Date: Oct 2003
Location: SURREY mo fo
Posts: 2,278
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Rough idle and rich running Turbo Cinq 1242

Gaz mate its got a FIAT punto timing belt. Also its not a continuous problem, it has run perfectly one or two times in the last few weeks.
so i'm not sure if timing is the problem.
__________________

<Team Alex>
~ Speed ~ Of ~ Light ~
Quote Originally Posted by thepottleflump
That is minging, the car must smell like a badgers arse.
^ FiatForum... home of the nature enthusiast
Alex22 is offline Reply With Quote Quote 
Old 21-04-2010   #6
Join Date: May 2005
Location: Reading
Posts: 1,163
Thanks: 21
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Rough idle and rich running Turbo Cinq 1242

cheers alex its pretty obvious its running a punto timing belt u peen! just wondered as its running such low compression compared to std maybe timing needed to be advanced/retarded. put the decat back on u girl! xx
__________________

Van Aaken High Boost Turbo Cinq In Caribean Orange, Highly Modded
Whiley is offline Reply With Quote Quote 
Old 21-04-2010   #7
Whoooshh!
 
lxfusion's Avatar
Join Date: Dec 2009
Location: Amsterdam
Posts: 126
Thanks: 4
Trader Rating: 0
lxfusion has donated!
Netherlands 
Re: Rough idle and rich running Turbo Cinq 1242

Quote Originally Posted by Alex22 View Post
..also it idles perfectly when u unclip the map wires :/ but i guess this sets everything back to nought ready to re-read when the map is plugged back in.
I had a novitec turbo computer and a sei with similar problems, the rich running was due worn down piston ring in the first cylinder which smoked the lambda. Also it idled very rough too (replaced the stepper motor 3 times with no result), I swapped the whole ecu with a Megasquirt

What I want to say is, maybe the ecu modified the table due a default but reading it as normal, like a worn down piston ring, so maybe a re-map can solve it? Unplugging the map sensor will lead to a safe-mode map right?, which explains why it runs great without map sensor input?!

Just suggestions! correct me if wrong plz
__________________

-----------------------------------------------
Seicento 1.1 Turbo || Working on extra HP!
lxfusion is offline Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
(T) Help - Uno Turbo Mk2 running weird, too rich Tonyturbo Uno 19 07-04-2009 18:52
(T) doblo non turbo 1.9 running rough joejh Doblo 9 25-11-2008 19:11
(T) 1242 8v SPi Running Rough As S**t! SlinkyCinqi Cinquecento / Seicento 14 18-12-2007 12:07
(T) 1242 running chronically rich Fivehundred Cinquecento / Seicento 14 25-11-2007 23:03
(T) Rough Idle on 899cc Cinq arseofbox Cinquecento / Seicento 21 07-10-2003 20:11