Register Login
im Axle Specialists
Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 3 Weeks Ago   #1
Join Date: Jul 2012
Posts: 32
Thanks: 4
Trader Rating: 0
Australia 
Tjet 1.4 ritmo cold start issue

Hi All

My Ritmo (Im in Aust) has 105 000 km on it and has started to do the following on cold start up-
Engine cranks fine but is rough and sounds like its misfiring/about to stall for 5-8 seconds then corrects itself when choke comes on? I have a video but it wont upload - any ideas? This only happens on the first start up of the day.
Thanks in advance 😀
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Myhotpunto is offline Reply With Quote Quote 
Old 3 Weeks Ago   #2
Join Date: Aug 2007
Posts: 395
Thanks: 21
Trader Rating: 0
MikeG20 has donated!
Croatia 
Re: Tjet 1.4 ritmo cold start issue

Use all fuel in tank, beyond "0 km/miles left" message on display

Pour fresh fuel.
It should be fine then for a while.

Some say that replacing pre-cat oxygen sensor may help.
I have same issues, and always when i pour fresh fuel, simptoms dissapear for a 2-3 weeks

I will also try replacing oxygen sensor.
__________________
Lancia Delta Oro. 1.4 t-jet+LPG
MikeG20 is offline Reply With Quote Quote 
Old 1 Week Ago   #3
Join Date: Sep 2009
Location: Bucharest
Posts: 2,056
Thanks: 142
Trader Rating: 0
Romania 
Re: Tjet 1.4 ritmo cold start issue

Quote Originally Posted by MikeG20 View Post
Use all fuel in tank, beyond "0 km/miles left" message on display

Pour fresh fuel.
It should be fine then for a while.

Some say that replacing pre-cat oxygen sensor may help.
I have same issues, and always when i pour fresh fuel, simptoms dissapear for a 2-3 weeks

I will also try replacing oxygen sensor.
Won't help, i've replaced the O2 sensor.
Likes MikeG20 liked this post
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

aurick86 is offline Reply With Quote Quote 
Old 1 Week Ago   #4
Join Date: Mar 2020
Posts: 12
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Czech Republic 
Re: Tjet 1.4 ritmo cold start issue

I'm experiencing similar issue and I figured out that when cranking, I step a bit on gas and it starts much much better.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides


Last edited by Trubkin; 1 Week Ago at 17:29.
Trubkin is offline Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
(T) Another Cold Start Issue with TwinAir 0.9 richiesgr 500 2 22-05-2019 15:01
(G) 1.9 130 cold start issue help jake06 Grande Punto 28 23-02-2014 09:40
(T) cold start issue jolly green giant Qubo 1 23-02-2013 09:50
(T) Cold start issue toffeewarren Panda 14 11-02-2012 08:01
(G) 04 Plate Cold Start Issue ronxray Punto (Mk2/2b) 4 25-10-2011 12:19