Register Login
Mr FIAT - Your #1 source for vintage car parts
Reply
 
Thread Tools
Old 06-08-2011   #1
aka whitebravo
Join Date: May 2009
Posts: 1,325
Thanks: 29
Trader Rating: 0
wegi has donated!
United Kingdom 
Unhappy Limp mode again

The beehatch went into limp mode for about the 5th time tonight, but this time it was different. Was pushing her hard when it happened going about 60/70mph, the car all of a sudden pulled back and lurched as if it was in too low a gear for the speed (even though I didn't change it) and BEEEEEEP! all the usual warnings come up as per for limp mode, but this time there is... no power at all.

Usually it just makes the turbo cut out and it just drives like a 1.4 N/A but this time the revs were lower than ever and idle was making an extremely bizarre struggling noise.
Managed to pull into a quiet side street and turn her off. Popped the hood and the engine was making a really weird ticking noise, almost like when it's cooling down, but it was doing it in a sort of repetitive beat. I waited for the ticking to almost go away and disconnected the tuning kit and started her up again.
Everything was fine after that, but before, when it has been in limp mode and i've taken the tuning kit off it's still not had the turbo for a while, or a few start ups, whereas this time I had turbo straight away but it's still showing check engine light and another symbol. (off memory it's either an A or a ! inside a circle or triangle)

Why does this keep happening!? My tuning kit is set at a lower setting than ever before!

I also can't claim this off warranty if it is actually a engine/turbo fault because apparently the ECU keeps a history of why it has gone into limp mode and if it's because of the turbo pressure being too high they'll just void it.

__________________
Bravo 1.4 T-Jet 150 Sport SOLD!
_________________________
wegi is offline Reply With Quote Quote 
Old 06-08-2011   #2
Join Date: Jul 2010
Location: camborne
Posts: 528
Thanks: 9
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Limp mode again

no the pressure could be to high due to a "faulty sensor" i know i have experienced this but i started with mine on low and every thousand miles turned it up abit
__________________
scooter188 is offline Reply With Quote Quote 
Old 06-08-2011   #3
MJET Muscle!
 
spampebs's Avatar
Join Date: Jul 2011
Location: Melton Mowbray
Posts: 259
Thanks: 1
Trader Rating: 0
spampebs has donated!
United Kingdom 
Re: Limp mode again

they wont be able to proove you had a tuning box on, or like me make sure you buy it from a garage that cant do diagnostic checks on fiats lol
__________________
My Heap Of A Bravo!!
spampebs is offline Reply With Quote Quote 
Old 06-08-2011   #4
4.5k for insurance :O
Join Date: Feb 2010
Location: Liverpool
Posts: 660
Thanks: 16
Trader Rating: 0
cainy1989 has donated!
United Kingdom 
Re: Limp mode again

Quote Originally Posted by spampebs View Post
they wont be able to proove you had a tuning box on, or like me make sure you buy it from a garage that cant do diagnostic checks on fiats lol

everybody can now with a copy of FES and a OBD cable, completes all checks from what im aware
cainy1989 is offline Reply With Quote Quote 
Old 06-08-2011   #5
MJET Muscle!
 
spampebs's Avatar
Join Date: Jul 2011
Location: Melton Mowbray
Posts: 259
Thanks: 1
Trader Rating: 0
spampebs has donated!
United Kingdom 
Re: Limp mode again

Quote Originally Posted by cainy1989 View Post
everybody can now with a copy of FES and a OBD cable, completes all checks from what im aware
ok then, my garage cant lol there useless unless its a mechanical fault there hopeless.
__________________
My Heap Of A Bravo!!
spampebs is offline Reply With Quote Quote 
Old 06-08-2011   #6
fast Fiat fan
 
RobW's Avatar
Join Date: Mar 2002
Location: Surrey, United Kingdom.
Posts: 6,039
Thanks: 265
Trader Rating: 0
RobW has donated!
United Kingdom 
Re: Limp mode again

Run it for a week or so without the tuning box

That will answer your question
__________________
current car http://www.fiatforum.com/members-mot...nello-red.html
the true flagship Fiat that's a bit Alfa and a bit Abarth
RobW is offline Reply With Quote Quote 
Old 07-08-2011   #7
oh the joy!
Join Date: Apr 2011
Location: Suffolk
Posts: 186
Thanks: 7
Trader Rating: 0
johndoe has donated!
United Kingdom 
Re: Limp mode again

Tuning boxes are the way forward eh? Hmmm...
__________________
Mjet 150 + BMC + Red Dot treatment =
johndoe is offline Reply With Quote Quote 
Old 07-08-2011   #8
aka whitebravo
Join Date: May 2009
Posts: 1,325
Thanks: 29
Trader Rating: 0
wegi has donated!
United Kingdom 
Re: Limp mode again

Quote Originally Posted by johndoe View Post
Tuning boxes are the way forward eh? Hmmm...
Doesn't prove anything. It might not even be related.
__________________
Bravo 1.4 T-Jet 150 Sport SOLD!
_________________________
wegi is offline Reply With Quote Quote 
Old 08-08-2011   #9
Join Date: Sep 2008
Location: Sofia
Posts: 1,185
Thanks: 50
Trader Rating: 0
lyubohar has donated!
Bulgaria 
Re: Limp mode again

You'll never know if you continue to drive it with it, won't you? Hope it's not anything with the engine. Although on the other hand, I just got notice from the post service that mu TMC kit is here, so I hope it's not the kit either
Likes wegi liked this post
__________________
1.4 Tjet Sport w/ Skydome + K&N + Ragazzon + Eibach/Bilstein
lyubohar is offline Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
(G) Stilo in Limp Mode pachamama Stilo 10 29-11-2011 15:43
(T) HEEEEEELP! :0( Limp mode tammyj449 Ulysse 2 21-03-2011 22:10
(G) multipla- limp mode multiplied Multipla 2 03-01-2011 15:05
(T) 'limp' mode gt3 adamp91gvm Punto (Mk1) 0 10-04-2010 21:19
(G) limp home mode sporting chap Punto (Mk2/2b) 2 15-02-2010 09:40