Register Login
Save up to 15% with Adrian Flux insurance!
Reply
 
Thread Tools
Old 31-07-2018   #1
Join Date: Oct 2012
Posts: 29
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Artichoke problem?

500L Twin Air 13 reg. Lately car starts Ok and runs OK until temp gauge is at nomal, and then stopping at junctions etc and revs come down to idle, revs stay normal but engine shakes. Acceleration feels hesitant until speed built up.
The car is on a service plan (Poor choice in this case) Called an independent mechanic to check it out,pulled the plugs,they were badly stained and in his opinion may never have been changed.I removed the air filter from its cover, it was filthy and coming apart. Replaced same.Last service plan was in May 2018.
Symptoms are still the same but not as severe.
Any suggestions please.
Sorry for the rant, needed to get it off my chest, No service plan in future!
Pete
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

pkam is offline Reply With Quote Quote 
Old 31-07-2018   #2
Join Date: Dec 2017
Posts: 82
Thanks: 3
Trader Rating: 0
LordMetro has donated!
United Kingdom 
For the servicing part, this is the exact same thing my Fiat dealership did to me. After two months of their so-called service I did one myself to find the filters really clogged and the oil filtration too.

From that point I'm doing my servicing myself, can't trust any mechanic that will just inevitably reset the service interval. There are good mechanics, my local garage shows me in front of their eyes that they change the filter but they end up using the cheaper stuff.

I was offered their service plan but ended up not taking it as I knew after the warranty expired, I'll be maintaining it myself.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides


Last edited by LordMetro; 31-07-2018 at 08:54.
LordMetro is offline Reply With Quote Quote 
Old 31-07-2018   #3
No strings on me
 
Eklipze3k's Avatar
Join Date: Nov 2007
Location: Huddersfield
Posts: 14,798
Thanks: 652
Trader Rating: 0
Eklipze3k has donated!
United Kingdom 
Re: Artichoke problem?

I'm still trying to figure out where the artichoke comes into this issue
__________________
Eklipze3k is offline Reply With Quote Quote 
Old 31-07-2018   #4
Join Date: Oct 2012
Posts: 29
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Artichoke problem?

Quote Originally Posted by Eklipze3k View Post
I'm still trying to figure out where the artichoke comes into this issue
Auto Choke.
Predictive text. Missed on proof read. Sorry I don't even like artichokes!
Likes Eklipze3k liked this post
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

pkam is offline Reply With Quote Quote 
Old 02-08-2018   #5
Moderator
Join Date: Mar 2010
Location: Dorset
Posts: 8,357
Thanks: 878
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Artichoke problem?

Quote Originally Posted by pkam View Post
500L Twin Air 13 reg. Lately car starts Ok and runs OK until temp gauge is at nomal, and then stopping at junctions etc and revs come down to idle, revs stay normal but engine shakes. Acceleration feels hesitant until speed built up.
The car is on a service plan (Poor choice in this case) Called an independent mechanic to check it out,pulled the plugs,they were badly stained and in his opinion may never have been changed.I removed the air filter from its cover, it was filthy and coming apart. Replaced same.Last service plan was in May 2018.
Symptoms are still the same but not as severe.
Any suggestions please.
Sorry for the rant, needed to get it off my chest, No service plan in future!
Pete
Hi Pete

Experience of the TA engine in other models (500, Panda) has shown that the uniair unit is easily damaged by incorrect or insufficient servicing, particularly if the correct grade, specification and quantity of oil are not used.

If this does happen, then unfortunately replacement of the uniair module is the only known fix, and the module isn't particularly cheap.

If you search the forum for 'uniair', you'll find lots of posts on the subject.
__________________


"Just 'cos you're not paranoid, doesn't mean they're not out to get you"


Last edited by jrkitching; 02-08-2018 at 05:49.
jrkitching is offline Reply With Quote Quote 
Old 02-08-2018   #6
Join Date: Oct 2017
Location: West Yorkshire
Posts: 1,421
Thanks: 65
Trader Rating: 0
chris3234 has donated!
United Kingdom 
Re: Artichoke problem?

Quote Originally Posted by pkam View Post
500L Twin Air 13 reg. Lately car starts Ok and runs OK until temp gauge is at nomal, and then stopping at junctions etc and revs come down to idle, revs stay normal but engine shakes. Acceleration feels hesitant until speed built up.
The car is on a service plan (Poor choice in this case) Called an independent mechanic to check it out,pulled the plugs,they were badly stained and in his opinion may never have been changed.I removed the air filter from its cover, it was filthy and coming apart. Replaced same.Last service plan was in May 2018.
Symptoms are still the same but not as severe.
Any suggestions please.
Sorry for the rant, needed to get it off my chest, No service plan in future!
Pete
I'd get pictures of them all and go back to the dealer and kick up a fuss especially if they claimed to have changed them

Problems with a lot of main dealers is
They stick exactly to the schedule e.g if it says filter change at 26k miles and you take it in at 23k they won't change it as it's not due for another 3k
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

chris3234 is online now Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Emissions problem part two/ is it stem oil seals causing the problem MozaRS Tech Talk 13 10-07-2011 02:12
(T) Stilo electrical problem + warm starting problem h2ypr Stilo 19 11-02-2009 17:35
Wheel locking nut problem(BIG problem) Anonymous FIAT Boo Archives 8 28-07-2006 10:01
(G) Problem after Problem.. Dealers, Faults, Seats, Vents, Paddle... the list goes on! Bootlegdj Stilo 19 25-04-2006 09:18