Register Login
FIAT Auto Specialist Team
Reply
 
Thread Tools
Old 11-10-2017   #16
Join Date: Oct 2017
Posts: 7
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Australia 
Re: 2008 1.4 Sport 500 Cooling fan does not work until AC is turned on

Quote Originally Posted by John202020 View Post
Did you check the relay switches the contacts for the fan?
Yes, the relays are functioning and have both been replaced for completeness. Also, have tried shorting the R6 relay.

The larger R7 relay is definitely working as this is the one that is switched when the air conditioner is turned on. The R6 relay does not appear to be being switched by the ECU?

I will have to order and OBD interface and pull error codes, as well as the temperature. Maye it is a faulty temperature sensor in the thermostat?

Not certain though as I would have thought that the thermostat temperature sensor is the same one that tells ECU that it has overheated (the warning shows up on the dash)
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

matthewmalone is offline Reply With Quote Quote 
Old 11-10-2017   #17
It's always more involved
Join Date: Feb 2016
Location: Tynemouth
Posts: 1,766
Thanks: 66
Trader Rating: 0
John202020 has donated!
United Kingdom 
Quote Originally Posted by matthewmalone View Post
Yes, the relays are functioning and have both been replaced for completeness. Also, have tried shorting the R6 relay.

The larger R7 relay is definitely working as this is the one that is switched when the air conditioner is turned on. The R6 relay does not appear to be being switched by the ECU?

I will have to order and OBD interface and pull error codes, as well as the temperature. Maye it is a faulty temperature sensor in the thermostat?

Not certain though as I would have thought that the thermostat temperature sensor is the same one that tells ECU that it has overheated (the warning shows up on the dash)
With relay 6 removed and engine ignition on, try shorting the(power) feed and out to fan pins, if the fan runs it's not the resistor pack?
As far as I can see via the manual there is only the one temp sensor
Likes matthewmalone liked this post
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides


Last edited by John202020; 11-10-2017 at 09:00.
John202020 is offline Reply With Quote Quote 
Old 11-10-2017   #18
Join Date: Oct 2017
Posts: 7
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Australia 
Re: 2008 1.4 Sport 500 Cooling fan does not work until AC is turned on

Quote Originally Posted by John202020 View Post
With relay 6 removed and engine ignition on, try shorting the(power) feed and out to fan pins, if the fan runs it's not the resistor pack?
As far as I can see via the manual there is only the one temp sensor
Yes, I have tried this - shorting the six relay turns the cooler on without issue.

For some reason, the car is not sending a signal from ECU?
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

matthewmalone is offline Reply With Quote Quote 
Old 11-10-2017   #19
It's always more involved
Join Date: Feb 2016
Location: Tynemouth
Posts: 1,766
Thanks: 66
Trader Rating: 0
John202020 has donated!
United Kingdom 
Quote Originally Posted by matthewmalone View Post
Yes, I have tried this - shorting the six relay turns the cooler on without issue.

For some reason, the car is not sending a signal from ECU?
Next I would check the continuity between the relay signal wire and ecu?
Also check pin 86 on the relay socket is live(relay coil feed) when ignition is on as the ecu earth's the relay to turn it on.
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides


Last edited by John202020; 11-10-2017 at 10:48.
John202020 is offline Reply With Quote Quote 
Old 13-10-2017   #20
Join Date: Oct 2017
Posts: 7
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Australia 
Re: 2008 1.4 Sport 500 Cooling fan does not work until AC is turned on

Does anyone know the coolant temperature limit that the low-speed fan is supposed to kick in?

I checked with an OBD adapter and the temperature sensor is working

The temperature keeps rising past 100 degrees C???
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

matthewmalone is offline Reply With Quote Quote 
Old 13-10-2017   #21
UFI
500 TwinAir Plus
 
UFI's Avatar
Join Date: Jan 2013
Posts: 1,496
Thanks: 76
Trader Rating: 0
UFI has donated!
Australia 
Re: 2008 1.4 Sport 500 Cooling fan does not work until AC is turned on

Fan should come on at around 88*C from memory - around 80 should be your normal operating temp. You certainly don't want to ever be seeing 100 in a modern engine.
__________________
2012 Fiat 500 Twinair+ 2016 Renault Trafic dCi140 LWB 2009 Proton Arena 2005 Jeep Wrangler 2005 Toyota Prius 1989 Nissan Skyline 1949 Ford F1 255 V8

Last edited by UFI; 13-10-2017 at 16:32.
UFI is offline Reply With Quote Quote 
Old 14-10-2017   #22
Join Date: Oct 2017
Posts: 7
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Australia 
Re: 2008 1.4 Sport 500 Cooling fan does not work until AC is turned on

Quote Originally Posted by UFI View Post
Fan should come on at around 88*C from memory - around 80 should be your normal operating temp. You certainly don't want to ever be seeing 100 in a modern engine.
So if the temperature sensor is working, why isn't the fan turning on?

Could something in the ECU be configured incorrectly?
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

matthewmalone is offline Reply With Quote Quote 
Old 14-10-2017   #23
It's always more involved
Join Date: Feb 2016
Location: Tynemouth
Posts: 1,766
Thanks: 66
Trader Rating: 0
John202020 has donated!
United Kingdom 
Re: 2008 1.4 Sport 500 Cooling fan does not work until AC is turned on

Check the simple things first like as I mentioned earlier is the connection between the relay and ecu ok corroded or snapped wire could easily be the issue ideally you need a wiring diagram for your car a simple led voltage tester applied to the pin on the ecu would indicate if it's sending out the right signal, not an easy task mind , or applied at the fuse box signal wire
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

John202020 is offline Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
(T) Does my cooling fan work..... jjtuner Cinquecento / Seicento 9 30-07-2013 21:50
(T) 1.2 Active Sport 16V Cooling Fan Loop Punto (Mk2/2b) 2 27-07-2012 23:41
(G) Cooling Fan wont work after thermostat swap yellowpuntochris Cinquecento / Seicento 3 13-11-2010 17:10
(G) AAARGH!!! Headlights wont work on dipped beam and the cooling fan doesn't cut in!!! benjiman46 Cinquecento / Seicento 9 29-01-2009 19:04