Register Login
iNETFX Domain Registration - COM/NET/ORG £6.50 a year!
Reply
 
Thread Tools
Old 01-01-2017   #1
Join Date: Dec 2016
Posts: 6
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Grande punto 1.4 8v

Hi!
Just bought a black 1.4 8v for my son
All good but now have eml on! Did scan it and said camshaft position sensor so changed it. Still the same. Disconnected battery. Still same .
No power at all and won't rev above 3500 rpm. I could walk faster!
Any ideas before I set fire to it?
Many thanks
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Treadmark is offline Reply With Quote Quote 
Old 01-01-2017   #2
Join Date: Apr 2011
Location: Oxford - UK
Posts: 15,425
Thanks: 531
Trader Rating: 0
varesecrazy has donated!
United Kingdom 
Re: Grande punto 1.4 8v

Quote Originally Posted by Treadmark View Post
Hi!
Just bought a black 1.4 8v for my son
All good but now have eml on! Did scan it and said camshaft position sensor so changed it. Still the same. Disconnected battery. Still same .
No power at all and won't rev above 3500 rpm. I could walk faster!
Any ideas before I set fire to it?
Many thanks
Hi,
after a cambelt change , the slightly less stretched belt means the signal from the top and bottom sensors are different,, hence the EML

either get the place that did it to realign the sensors properly,

http://www.fiatforum.com/grande-punt...r-60mph-2.html

or get a ProxyAlignment done
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides


Last edited by varesecrazy; 01-01-2017 at 16:24.
varesecrazy is offline Reply With Quote Quote 
Old 01-01-2017   #3
Join Date: Dec 2011
Location: Toledo
Posts: 29
Thanks: 0
Trader Rating: 0
Spain 
Re: Grande punto 1.4 8v

Quote Originally Posted by Treadmark View Post
Hi!
Just bought a black 1.4 8v for my son
All good but now have eml on! Did scan it and said camshaft position sensor so changed it. Still the same. Disconnected battery. Still same .
No power at all and won't rev above 3500 rpm. I could walk faster!
Any ideas before I set fire to it?
Many thanks


Hi, sorry for my english


check sensor crankshaft pulley


is magnetic and if changing belt and hit fault
Likes varesecrazy liked this post
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

omega22 is offline Reply With Quote Quote 
Old 01-01-2017   #4
Join Date: Dec 2016
Posts: 6
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Grande punto 1.4 8v

Thanks for reply
Belt not been changed...
I cannot get it to rev beyond 3500, sometimes 4000 rpm
It's the weirdest thing ever!
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Treadmark is offline Reply With Quote Quote 
Old 01-01-2017   #5
Join Date: Dec 2016
Posts: 6
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Grande punto 1.4 8v

Oh and that's not driving it. Just sat still...
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Treadmark is offline Reply With Quote Quote 
Old 02-01-2017   #6
Join Date: Dec 2016
Posts: 6
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Grande punto 1.4 8v

Bump
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Treadmark is offline Reply With Quote Quote 
Old 07-01-2017   #7
Join Date: Dec 2016
Posts: 6
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Grande punto 1.4 8v

Been told that this car only likes Bosch marelli sensors... Is this right? When I changed the camshaft sensor out it wasn't one of those!
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Treadmark is offline Reply With Quote Quote 
Old 10-01-2017   #8
Join Date: Dec 2016
Posts: 6
Thanks: 0
Trader Rating: 0
United Kingdom 
Re: Grande punto 1.4 8v

Well new twist
Put another Bosch sensor in and still no power and still saying camshaft position sensor on bank 1... Guess it's set fire to the thing. Has NOONE got any idea what's going on. No power and won't rev past 4000 now and really feels like it's missing a bit on idle
__________________
FIAT Forum Useful Links:
Donate to FF | Buy FF Merchandise | Classifieds | FF Insurance | How-to Guides

Treadmark is offline Reply With Quote Quote 
Old 11-01-2017   #9
Became old and sensible
 
brickfoot's Avatar
Join Date: Aug 2003
Location: Durham
Posts: 2,595
Thanks: 19
Trader Rating: 0
brickfoot has donated!
United Kingdom 
Re: Grande punto 1.4 8v

Quote Originally Posted by Treadmark View Post
Well new twist
Put another Bosch sensor in and still no power and still saying camshaft position sensor on bank 1... Guess it's set fire to the thing. Has NOONE got any idea what's going on. No power and won't rev past 4000 now and really feels like it's missing a bit on idle
If you've tried another sensor then it's likely the timing is out. If the cambelt has slipped a tooth, then the ECU will flag a warning because the crank and cam sensors are out of sync, therefore limiting the power.

Only way to know for sure is to get it hooked up to a diagnostic that can give live information from the sensors and see if the cam sensor is giving feedback on the position. If it is, then the timing may be out, in which case, you'll be looking at the cambelt next.

MultiECUScan will give you the necessary info for diagnostic, and the software + cables are cheaper than a Fiat Dealership diagnostic.
__________________
Current Garage
Mine: 2013 VW Passat Sport BlueMotion Tech 2.0 TDI
Hers: 2006 Fiat Grande Punto Sporting 1.9 M-Jet

brickfoot is online now Reply With Quote Quote 
Reply
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump